IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

55 млн. пиратски сваляния на първия епизод от новия сезон на "Игра на тронове"

Индия, Китай и САЩ са лидери по нелегално гледане на началото на последния сезон на хитовия сериал в първите 24 часа след излъчването му

22:36 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първият епизод от осмия и последен сезон на „Игра на тронове“, който беше излъчен на 14 април по HBO, е бил свален пиратски над 55 млн. пъти в света в първите 24 часа след излъчването му, показва анализ на компанията MUSO, специализирана в големите данни, съобщава френският вестник La Tribune.

78,6% от пиратите са гледали епизода в услуги за стрийминг на видео, а останалите 23,4% са го свалили или директно, или чрез торент сайтове.

Според данните на MUSO трите страни, в които „Игра на тронове“ е изпиратстван най-много, са Индия с близо 10 млн. гледания, Китай с близо 5 млн. гледания и САЩ с 4 млн. гледания. Индия и Китай са страните с най-голямо население в света и законното гледане на сериала в тях е проблем особено в Индия, отбелязва MUSO. В Китай епизодите се излъчват по телевизията, но в цензурирана версия.

Фактът, че САЩ заемат трето място, може да изглежда изненадващ, тъй като там е най-лесно да се гледа „Игра на тронове“. Сериалът е сниман и излъчван от HBO, която е налична чрез месечен абонамент (54 млн. абонати към края на 2017 г.) и чрез две услуги за повторно излъчване и стрийминг – HBO Go и HBO Now. Но САЩ са и страната, в която явлението „Игра на тронове“ е най-мащабно. Тъй като HBO е с платен достъп, големият брой пиратски сваляния може да се обясни с желанието на американците да гледат сериала, без непременно да се абонират за телевизията.

Миналата година първият епизод от седми сезон на „Игра на тронове“ е имал 91 млн. пиратски сваляния в седмицата след излъчването му по HBO, сочат данните на MUSO. Тогава в топ три на страните с най-много пиратски сваляния влизаха САЩ, Великобритания и Германия. Възможно е осмият сезон да подобри този рекорд.

„Игра на тронове“ е най-големият успех на HBO. В неделя вечер 11,8 млн. американци са гледали началото на новия сезон директно, а общата аудитория на първия епизод е достигнала 17,4 млн. зрители, като се вземат предвид повторенията и стрийминга в HBO Go и HBO Now.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още