IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 китайски милиардери са дарили рекордните 5 млрд. долара през 2021 г.

Щедростта им задминава с 20% общата сума на предоставените средства от богати хора за цялата минала година

10:54 | 26.08.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Седмина китайски милиардери са дарили рекордните 5 млрд. долара за благотворителност от началото на годината, показват данни, събрани от Bloomberg. Сумата е с 20% повече от цялата за 2020 г. Техните средства, предоставени чрез компании, фондации или лични средства, са дарени на фона на кампанията на президента Си Дзинпин за „общо благоденствие“, целяща да премахне неравенството в доходите.

Си прегърна идеята за преразпределение на богатствата в Китай, говорейки за „общо благоденствие“ най-малко 65 пъти по време на речи и срещи през тази година – двойно на около 30-те споменавания миналата.

По време на среща на високо равнище, председателствана от Си, на 17 август правителството посочи, че то „трябва разумно да коригира прекомерните приходи и да окуражи хората с високи доходи и компаниите да дават повече на обществото“. Идеята за „социална ръка“, според държавните медии, ще разчита на моралните задължения и социални очаквания, за да вдъхнови най-богатите да дарят част от състоянието си.

Сумата на най-големите дарения от началото на годината значително задминава 27-те млрд. юана (4,2 млрд. долара), дарени от отделни личности и компании през цялата 2020 г., показват данни на организацията China Charity Ranking, която кара индивидуални лица, фирми и фондации да отчитат даренията си.

Пълната сума на даренията обаче е по-голяма: популярни компании и известни личности, насърчавани от държавните медии и онлайн общността, дариха над 600 млн. долара в помощ на наводнената провинция Хенан по-рано през годината.

Технологични гиганти също обещават настоящи и бъдещи корпоративни печалби да бъдат инвестирани в благотворителни проекти. Tencent обеща да отдели 15 млрд. долара за своите програми за социална отговорност, а Pinduoduo – 10 млрд. юана за инвестиции в развитие на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Отнова алабалистики от Мазен гАз ... Всеки един бизнес е благодарение на държавата, в малка или в по голяма степен... ако нямаше държава, нямаше да има никакъв бизнес! справка Сомалия, а от скоро и Афганистан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Има два начина на създаване на частен бизнес: благодарение на държавата и въпреки държавата. А има само един честен начин кярът(кинтите) дабъдат усвоени - от собственика на бизнеса! Когато бизнесът е по първия начин, честно е целият кяр (с малки изключения за лично стимулиране) да отива при реалния (не задължително формалния) собственик, а именно държавата. При втория - при измислилия и създал бизнеса частник. В момента относително честно от големите (топ 10-15) икономики функционира бизнесът само в Китай и Русия. В Китай държавата си прибира нейното по най-бруталния, но справедлив начин и под надзора на ККП и АК, защото там на 100% бизнесът е създаден от държавата (разбирай - партията) . В Русия системата е по-хибридна и омърляна, но държавата също здраво си прибира нейното . Най-големият батак и икономическа *** се случва в т . н. (демократични, либерални, или казано без евфимизми - западни) държави - скобите са вместо кавички. Там разделението между държава и частни компании вече само Господ (може би) вижда! Там господства новият, създаден от либералите обществено-икономически строй - Приватпрофитсоцлосизъм - държавата обира загубите, а частни акционери и чорбаджии засмукват сичко, що е кяр. За сега полуженийту го кърпиме с печатане на кинти. Ше броиме пилците напролет, докато тука плюваме по Китай и Раша . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бе даряват си орта, сигурно даже и повече даряват, но на така да се каже целеви принцип, а не безразборно ,кой за кво му скимне.Или както се казваше в един стар виц в който другарката обучава пионерчетата в правилно мислене и им казва:запомнете деца.В нашия строй всичко се прави в името на човека, за успеха и добруването на човека, пък Иванчо вдигнал ръка и попитал, другарко, аз мога ли да кажа и името на човека?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
sirFaith
преди 2 години
Браво на другарите .. тука бизнесмени като Гриша Ганчев, Васил Божков, Баневи и други... не съм видял да даряват нещо на народа , по скоро гледат да го стрижат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ще даряват не ми и хоро,опс пекинска опера де, ще играят.Зер партийният секретар дебне....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така, я виж как хубаво си си научил урока. В Сащ средногодишно се даряват 460 милиарда долара през последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
за миналата година само фондацията на бил и мелинда е дарила $5,8млрд ... рассийските новобогаташи напътствани от готвача на зануления колко и къде дариха ... ?! ... айде за едно в натура знаем - дворецът на брега дето не е на зануления , нищо че го пази государствената служба ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Тъй вата, тъй. Само англосаксите са способни да даряват, другите са диваци и варвари..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дарили са?..това ли е новия израз за държавния рекет? " Даряваш" пари и собственост, че иначе в затвора... Човекът милиардер - свиневъд е последния пример. А Джак *** нещо стана на Джак На...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още