IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70% от служителите в света работят от разстояние поне веднъж в седмицата

Технологиите са основният двигател на променящите се представи за локацията и работното време

21:10 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над две трети от хората в света работят извън офиса поне веднъж седмично, показва изследване на базираната в Люксембург компания за гъвкави офис решения IWG, цитирано от CNBC.

Изследването установило, че 70 на сто от служителите работят от разстояние поне един ден в седмицата, а 53% - поне половината от седмицата.

Възможността за работа от къщи и появата на услуги за наем на дигитален офис променят отношението към това къде трябва да работят хората и дали трябва да се придържат към традиционното работно време от 9 до 17 ч.

Например компанията WeWork, конкурент на IWG, която притежава Regus и Spaces, предоставя споделени работни пространства за компании и служители на свободна практика.

IWG съобщи, че в изследването са участвали служители на пълно работно време, а не самонаети лица. Главният изпълнителен директор на компанията Марк Диксън заяви, че технологиите са били основният двигател на променящите се представи за локацията и работното време.

„Най-големият двигател са технологиите, които променят всяка индустрия в света. От една страна, това променя предлагането на недвижими имоти, но също така променя и компаниите, които искат нещо различно в дигиталния свят“, казва Диксън в телефонно интервю пред CNBC.

Той допълва, че компаниите не са толкова склонни да инвестират в недвижими имоти и търсят дигитални услуги вместо да наемат офис пространства. Диксън допълва, че идеята за работа от разстояние позволявала на служителите да бъдат по-гъвкави.

„Ако предложите на служителите си възможността да работят от там, където трябва да бъдат, а не от там, където са им казали да отидат, това ще промени напълно възгледите им за компанията, те ще бъдат по-продуктивни“, смята Диксън.

В допитването на IWG участвали 18 хил. представители на бизнеса от 96 международни компании. Диксън казва, че установени корпорации са водещи в работата от разстояние, като целят да повишат продуктивността и задоволството от работата.

HSBC, например, нае миналата година над 300 „горещи бюра“ (система за офис организация, при която няколко служители използват едно физическо работно пространство в различни периоди – бел. ред.) в пространство, управлявано от WeWork в Хонконг. Сред корпоративните клиенти на WeWork, която е оценявана на 20 млрд. долара след инвестиция, ръководена от японската компания SoftBank, са Microsoft, Salesforce и Spotify.

Доклад на американската компания за пазарни проучвания Gallup установи, че американските служители, работещи от разстояние, са достигнали 43% през 2016 г. спрямо 39% през 2012 г.

Друго изследване на телекомуникационната компания Global Workplace Analytics и на компанията за подбор на служители FlexJobs установи, че 3,9 млн. американски служители са работили от разстояние поне през половината от времето през 2015 г., което е повишение със 115% спрямо 1,8 млн. американци през 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още