IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB InBev намалява дивидента си наполовина

С това компанията се надява да спести около 1 млрд. евро

11:55 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Anheuser-Busch InBev NV намали наполовина дивидента, който ще изплати през тази година. Така компанията се опитва да спести около 1 милиард евро (1,1 милиарда долара), след като пандемията от коронавирус доведе до затваряне на пивоварни и спад в консумацията на бира, информира Bloomberg.

Окончателното изплащане на дивидент ще бъде 50 цента на акция, заявиха от AB InBev във вторник, след като отложиха годишната среща с акционерите си с около два месеца до 3-и юни.

Досега европейски и северноамерикански компании са отменили изплащането на дивиденти на стойност над 50 милиарда долара. В понеделник френската рекламна компания Publicis Groupe SA намали дивидента си наполовина. Най-добрите световни пивовари, включително Heineken NV и Carlsberg A/S, промениха прогнозите  си за печалба през 2020 г., тъй като все повече държави затварят барове и ресторанти, правейки пивоварите зависими от бирата, която продават в супермаркети и търговски обекти.

Книжата на AB InBev се търгуват на ниво от около една трета от най-високата им стойност от 2015 г. Производителят на Budweiser и Stella Artois вече изпитваше трудности заради понижено търсене и дълга си, който натрупа през 2016 г. от придобиването на SABMiller за повече от 100 милиарда долара. Задачата за възстановяване на компанията ще бъде едно от основните предизвикателства пред Фернандо Тененбаум, който ще замени Фелипе Дутра на поста главния финансов директор в края на този месец.

Нетният дълг на AB InBev възлиза на 96 милиарда долара в края на декември, което е 4 пъти повече от печалбата преди лихви, данъци, амортизация и амортизация. Компанията си поставя за цел да намали това съотношение до 2 пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още