IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB InBev очаква най-лошото си тримесечие от години заради коронавируса

Приходите за първото тримесечие ще спаднат с около 10%, след като печалбата за четвъртото намаля повече, отколкото прогнозираха анализаторите

13:41 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник:&nbsp;Kyle Lam/Bloomberg</em></p>

Източник: Kyle Lam/Bloomberg

Anheuser-Busch InBev (AB InBev), най-голямата пивоварна в света, прогнозира най-стръмния си спад на тримесечна печалба от най-малко пет години насам заради коронавирусната епидемия, съобщава Bloomberg.

Приходите за първото тримесечие ще спаднат с около 10%, след като печалбата за четвъртото намаля повече, отколкото прогнозираха анализаторите. AB InBev обвини най-големия за десетилетието скок в цените на суровините за резултатите от миналата година и заяви, че това е разочарование за компанията.

Коронавирусът допълнително ощети бизнеса на компанията в Китай, където доставките вече започнаха да се забавят в края на миналата година. През октомври компанията намали прогнозата си за от силен до умерен ръст на приходите, изтривайки 20 млрд. долара пазарна стойност за един ден. Ако тази година приходите достигнат долния край на диапазона между 2% и 5%, това ще бъде най-слабият ръст от четири години насам.

Производителят на Budweiser е отворил отново над половината от своите 33 пивоварни в Китай и е получил лицензи от правителството за подновяване на работата в останалата част от тях, освен съоръженията в Ухан.

Според главния изпълнителен директор Карлос Брито пивоварната е в пълна готовност за силно възстановяване, когато ситуацията се подобри.

AB InBev беше една от първите, които отвориха отново офиса си в Шанхай. Компанията е доставила около милион хигиенни маски, които разпространява сред служителите и местната общност.

Пивоварната преразпределя дистрибуцията на своите бири от нощните заведения, които бяха най-печелившите й търговски обекти в Китай, към аутлети и електронна търговия.

Печалбата е спаднала с 5,5% на коригирана база преди лихвите, данъците и амортизацията през четвъртото тримесечие, заяви в четвъртък базираната в Белгия пивоварна. Анализаторите очакваха спад от 1,9%.

Избухването на епидемията е изтрило около 170 млн. долара от печалбата на AB InBev в Китай през януари и февруари и 285 млн. долара от приходите.

През септември компанията продаде дял от своето азиатско-тихоокеанско подразделение Budweiser Brewing Co. APAC, за да подпомогне намаляване на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още