IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB InBev повиши целта за икономиите си заради по-слаби от очакванията резултати

Компанията обяви и, че премахва бонусите за топ мениджърите си за 2016 г.

15:10 | 02.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Най-голямата пивоварна в света Anheuser-Busch InBev планира още икономии на разходите и премахва бонусите за топ мениджърите си за 2016 г. след по-слаб от очакванията край на годината на фона на срива в Бразилия, съобщава Wall Street Journal.

Пивоварът каза в четвъртък, че икономиите от мегасливането за 100 млрд. долара с конкурента SABMiller вероятно ще достигнат поне 2,8 млрд. долара спрямо 2,45 млрд. долара преди. Това включва икономии по разходите за 1,05 млрд. долара, които SABMiller искаше да осъществи, преди сливането да приключи.

AB InBev съобщи още, че няма да плаща бонуси на висшия мениджмънт за 2016 г., включително на главния изпълнителен директор Карлос Брито и главния финансов директор Филипе Дутра.

Коригираната печалба преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията е спаднала до 5,25 млрд. долара през трите месеца до 31 декември от 5,62 млрд. долара предишната година. Резултатите са под очакванията на анализаторите.

Данните са „по-слаби от очакванията, не само в Бразилия, но и в Мексико, а и на двата най-големи пазара на SAB – Колумбия и Южна Африка“, каза Тревър Стърлинг, анализатор в Bernstein.

Производителят на Budweiser, Stella Artois и Corona отбеляза по-слаби продажби и по-високи разходи в Бразилия, която се бори, за да излезе от 2-годишната рецесия. Изправена пред спад на най-популярните брандове и в САЩ и Западна Европа, AB InBev прилючи сливането с конкурента си SABMiller през октомври, правейки голям залог, че може да постигне нов растеж в Африка и на други развиващи се пазари като Колумбия и Перу.

AB InBev каза, че вече е направила икономии за 282 млн. долара до 31 декември и очаква още 2 млрд. долара през следващите 3-4 години.

Последното тримесечие е първото, за което резултатите на SABMiller са консолидирани с данните на AB InBev.

Нетната печалба възлиза на 400 млн. долара за трите месеца до 31 декември спрямо 2,29 млрд. долара година по-рано, а приходите са нараснали с 0,2% до 14,2 млрд. долара. Без Бразилия печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията е нараснала с 6,4% през четвъртото тримесечие.

Акциите на компанията поевтиняха с 2,7% в сутрешната търговия.

За 2017 г. компанията очаква ръстът на приходите да се ускори. Тя заяви, че ще плати финален дивидент от по 2 евро на акция, което ще оформи общия дивидент за 2016 г. до 3,60 евро, което е в съответствие с предишните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още