IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абдулразак Гурна е носител на Нобеловата награда за литература за 2021 г.

Роденият в Занзибар романист живее във Великобритания, където притига през 60-те години на ХХ век като бежанец

15:47 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Романистът Абдулразак Гурна е носител на Нобеловата награда за литература за 2021 г.

Роденият в Занзибар автор спечели наградата за „безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“, посочва се в изявление на Кралската академия на науките на Швеция, цитирано от Bloomberg.

Писателят, който живее във Великобритания, ще получи парична награда в размер на 1,1 млн. долара за заслуги в областта на литературата.

Абдулразак Гурна е роден на 20 декември 1948 г. Сред най-известните му романи са „Рай“ от 1994 г. и „Край морето“ от 2001 г. Дебютният му роман е „Спомен за заминаването“, посветен на годините около революцията, довела до създаването на съвременната държава Танзания, пише британският в. Guardian.

Роденият в Занзибар Гурна заминава за Великобритания като бежанец през 60-те години на ХХ век. Първоначално учи в колеж в Кентърбъри, след което се премества в Университета в Кент, където получава докторска степен. Преподава в университет в Нигерия през 80-те години на ХХ век, а в момента е преподавател и директор следдипломно обучение в Университета в Кент в катедрата по английски език.

Това е първият чернокож писател, който печели Нобелова награда, след Уоле Шоинка през 1986 г.

Миналогодишната награда отиде при американския поет Луиз Глюк - безспорен избор след бурята, предизвикана от победата на австрийския писател Питър Хандке през 2019 г. Хандке отрича геноцида в Сребреница и присъства на погребението на военния престъпник Слободан Милошевич.

Нобеловата награда за литература е присъждана 118 пъти. Само 16 от наградите са отишли ​​при жени, като 7 от тях са присъдени през XXI век, посочва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още