IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas гласува вот на доверие за шефа си

Производителят на спортни стоки се обвърза дългосрочно - до средата на 2026 г. с датчанина Каспер Рорстед

18:25 | 04.08.20 г.
<p>
	Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA</p>

Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Adidas очевидно държи на своя изпълнителен директор в дългосрочен план: Договорът с Каспер Рорстед е бил удължен преждевременно с пет години до лятото на 2026 г., съобщи спортната компания във вторник.

“Приемствеността и лидерството са особено важни в тези времена", каза председателят на Kадзорния съвет Игор Ландау.

Рорстед дойде в Adidas от производителя на потребителски стоки Henkel преди четири години. Преди да избухне пандемията на коронавируса, родният в Дания мениджър отчиташе рекорд след рекорд за компанията си. Ландау очевидно възнаграждава 58-годишния мениджър с високи оценки: "Фокусът на компанията върху устойчивия растеж и повишената рентабилност носят неговия подпис", каза французинът.

За Ландау удължаването на договора беше един от последните официални дейности в компанията. 76-годишният мениджър ще напусне концерна след провеждането на годишното Общо събрание през следващата седмица. Шефът на Bertelsmann Томас Рабе ще го наследи.



Рорстед се радва на неговото доверие: “Ние сме убедени, че Изпълнителният съвет под негово ръководство ще продължи да развива Adidas към позицията на най-добрата спортна компания в света”.

От няколко месеца Рорстед е в ролята на кризисен мениджър. В компанията има доста проблеми. Когато през пролетта вирусът се разпространи по целия свят, той бързо загуби повечето от продажбите си. Германците бяха възмутени от факта, че Adidas не иска да плаща наемите на собствениците на обектите по време на блокадите през пролетта.

На важния американски пазар Рорстед, който е завършил икономика, трябваше да се справя с обвинения в расизъм към служителите. Поради критиките от страна на собствените си редици HR мениджърът Карън Паркин трябваше да напусне в края на юни - единствената жена в борда. Сега топ мениджмънтът е само от белокожи мъже и Рорстед спешно трябва да намери заместник на Паркин.

Това са необичайно много проблеми за Рорстед. Доскоро спортно изглеждащият мениджър се разглеждаше като “висока топка” сред германските корпоративни лидери, а миналия декември „Manager Magazin“ отличи Рорстед с приза „Мениджър на годината“.

През януари Bild определи изпълнителния директор като "най-успешния ръководител на Германия". Spiegel похвали скандинавеца като “ръководител на единствената германска компания, която в дигиталния свят отстоява силно себе си и може да се конкурира с Facebook и Tesla”.

Няколко седмици по-късно този изключителен талант трябваше да вземе заем от милиарди евро от държавната банка KfW, за да поддържа компанията си в кризата.

Рорстед ще обясни как Adidas се справя сега в четвъртък, когато представи последните резултати. Последните данни на Rival Puma и Under Armor показват, че спортната индустрия е оставила най-лошото зад гърба си. 

Ако това се потвърди и за Adidas, Рорстед може да започне работа по новия си петгодишен план. Първоначално той искаше да го представи през есента, но вероятно ще се случи следващата пролет. Надзорният съвет му даде достатъчно време да реализира плановете си. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още