IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas - истинският победител от футболните първенства в Европа

Германският производител на спортни стоки е спонсор на финалистите и в Шампионска лига, и в Лига Европа

21:45 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Манчестър Юнайтед и Аякс Амстердам може и да си запазиха място във финала на футболното първенство Лига Европа, но истинският победител вече е ясен и това е Adidas, коментира Bloomberg.

Германският производител на спортни стоки е спонсор и на двата отбора, както и на финалистите Ювентус и Реал Мадрид в по-престижния европейски турнир – Шампионска лига. Логото на Adidas е и на екипите на отборите, които са спечелили или вероятно ще спечелят титлите в поне три от най-големите национални първенства в Европа – Англия, Германия и Италия.

Постижението е необичайно в света на футболното спонсорство с високи залози, където Adidas яростно се конкурира с кръвния си враг Nike, както и с Puma, Under Armour и други доставчици на оборудване, плащайки стотици милиони долари за правата да бъдат на тениските на футболните клубове. Миналата година Nike подписа 15-годишен договор с Челси на стойност 900 млн. паунда, след като договорът с Adidas изтече тази година.

От години Adidas и Nike се борят за място номер едно по продажби на футболни стоки, като през 2016 г. стана очевидно, че германската компания води. Adidas е похарчила около 2,5 млрд. евро за маркетинг през миналата година, което е в съответствие с прогнозирания диапазон от 12-13% от приходите. Ако поддържа същия темп и увеличи продажбите съгласно финансовите цели, тя може да добави още 1 млрд. евро към бюджета си за маркетинг до 2020 г.

Макар че и двете компании заделят сериозни суми за спонсорство, Adidas имаше по-добър късмет тази година. Всички отбори на Nike от Шампионска лига – включително Барселона, Атлетико Мадрид, Манчестър Сити, Монако и Пари Сен Жермен, се оказаха на по-задни места в турнира. Puma не се справи по-добре с Дортмунд, Арсенал и Лестър.

Спонсорираният от Adidas Байерн Мюнхен вече си гарантира титлата в германската Буденслига, Челси е напът да спечели Купата на Англия, а Ювентус води в Серия А в Италия. В испанската Ла Лига все още се води надпревара между Реал Мадрид с Adidas и Барселона с Nike, а в Лига 1 във Франция Nike може би ще се окаже начело с отбора на Монако или Пари Сен Жермен, борещи се за титлата.

Дори ако отборите на Adidas се окажат победители, ще остане нещо и за Nike. Макар че спонсорите на тениските обикновено се определят за целия отбор, всеки играч може да избира само спорните си обувки. И въпреки че Реал Мадрид на Adidas е фаворитът за титлата в Шампионска лига, най-популярният играч в отбора – Кристиано Роналдо, играе с бутонки Nike.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още