IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas победи Nike в битката на спортните марки преди Световната купа в Русия

Германската марка ще облича 12 отбора, включително претенденти за титлата като Германия и Испания

16:32 | 02.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Adidas може да се обяви за победител над вечния си конкурент Nike на предстоящото Световно първенство по футбол, още преди мачовете да са започнали, тъй като ще облича най-много отбори, предава Ройтерс.

Но германската марка за спортна екипировка, която е и официален спонсор на турнира, очаква само ограничено финансово въздействие от победата си, отчасти защото тази година Световното първенство се провежда в Русия, чиято икономика е в застой.

„Световното първенство в Русия наистина носи по-малки финансови възможности от сходното събитие преди четири години в Бразилия“, каза главният изпълнителен директор на Adidas Каспър Рорстед през май. „В същото време го очакваме с нетърпение. Това ще бъде фантастичен начин да вдъхнем живот на бранда си глобално“, допълни той.

От последния турнир през 2014 г. продажбите на Adidas в области, различни от футбола, растат бързо, като се възползват от нарастващото търсене на ретро баскетболните й обувки и еластичните маратонки Boost. Така компанията успява да измести Nike, особено на американския пазар.

Въпреки това футболът остава важен за имиджа на германския бранд, който осигурява топките за Световното първенство от 1970 г. и има договор за спонсорство на събитието до 2030 г.

Миналата седмица компанията обяви и че удължава партньорството си в Шампионската лига до 2021 г.

След като Nike облече повече отбори за първи път в Бразилия през 2014 г., Adidas отвърна на удара и тази година спонсорира 12 от 32-та участващи отбора, включително силни претенденти за титлата като Германия и Испания наред с домакините от Русия.

Nike, която се впусна сериозно във футбола едва по време на Световното първенство в САЩ през 1994 г., осигурява екипите на 10 отбора, включително Бразилия, Франция и Англия.

„Световното първенство е толкова силен момент в спорта и очакваме с нетърпение да разширим енергията му“, заяви главният изпълнителен директор на Nike Марк Паркър през март.

Иранците не носят Nike

Въпреки че договорите с отборите са важни за продажбите на футболни фланелки, от по-голямо значение за продажбата на бутонки е привличането на топ играчи като португалеца Кристиано Роналдо, който носи Nike, и аржентинеца Лионел Меси в Adidas.

Nike очаква 60% от играчите, които ще пристигнат в Русия, да носят нейни бутонки, включително почти половината от играчите на Германия и Испания, както и три четвърти от руснаците, въпреки че те ще са облечени с фланелки на Adidas.

Изключение е Иран, който е заплашен от нови санкции, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от международното споразумение за ядрената програма. Nike съобщава, че никой от играчите на страната няма да носи нейни обувки, докато Adidas осигурява фланелките на отбора.

„Това няма връзка с политическата ситуация“, заяви говорител на Nike.

Германската марка Puma е далеч назад на трето място, като спонсорира само четири сравнително слаби отбори в сравнение с осем през 2014 г. Тя пострада от провала на топ отбора й Италия, който не успя да премине квалификациите.

Но главният изпълнителен директор на Puma Бьорн Гулден казва, че Световното първенство е помогнало за поръчките през второто и третото тримесечие.

Adidas обяви продажби, свързани с футбола, от 2,1 млрд. евро (2,4 млрд. долара) през 2014 г., когато е продала 14 млн. официални топки на Световното първенство и 8 млн. фланелки, включително 3 млн. на отбора победител Германия.

Продажбите нараснаха до 2,5 млрд. евро до 2016 г., но намаляха като съотношение към общите приходи на Adidas до 13,5% спрямо 14,5% през 2014 г. Оттогава компанията не е обявявала нови данни.

Продажбите на Nike, свързани с футбола, са намалели с 4% до 2 млрд. долара във фискалната година до 31 май 2017 г., като са съставлявали под 6% от приходите на компанията.

Световното първенство може да прибави между 3 и 4% към ръста на приходите на Adidas през 2018 г., което е по-малко от предходния турнир заради факта, че то се провежда в Русия, казва Пирал Дадания, анализатор в RBC Capital Markets.

Той обаче отбелязва, че голяма част от ползите идват преди събитието, тъй като фланелките вече са продадени на търговци на дребно.

„Ръстът на продажбите на фланелки по време на и след събитието зависи от това докъде ще стигне всеки конкретен отбор по време на състезанието“, казва Дадания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още