IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas повишава приходите, печалбата и дивидента

Компанията обаче предупреди, че коронавирусът може да изтрие половин милиард долара от тазгодишната печалба

10:29 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на компанията в Ню Йорк. <em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Магазин на компанията в Ню Йорк. Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Най-голямата европейска компания за спортни стоки Adidas AG увеличи приходите си от продажби през четвъртото тримесечие с 11,5 процента до около 5,8 милиарда евро. При постоянни валутни курсове приходите нарастват с десет процента в сравнение с предходната година. За цялата 2019 г. приходите са се повишили с осем процента до 23,6 милиарда евро. Без валутни ефекти увеличението е от шест процента, предава DPA.

Печалбата на листнатата на индекса Dax компания от продължаващи операции е скочила с цели 93 на то до 181 милиона евро между октомври и края на декември. За цялата година печалбата расте с 12 процента до 1,9 млрд. евро. Оперативният марж също се повишава през четвъртото тримесечие - с 1,7 процентни пункта до 4,2 процента. За финансовата 2019 г. маржът е 11,3 процента, с 0,4 пункта по-висок в сравнение с година по-рано.

Така Adidas успява да постигне целите си за 2019 година. Компанията става все по-печеливша под управлението на Каспер Рорстед. Датчанинът е начело на концерна от три години и оттогава оперативният марж рязко се повишава.

Новия плюс през изминалата година Adidas обосновава с по-ниски разходи за поръчки, благоприятното валутно развитие, както и подобрен микс от продукти и канали за продажби. „Бизнесът върви чудесно, особено в собствената ни електронна търговия“, пояснява Рорстед.

А акционерите определено могат да бъдат доволни: Adidas възнамерява да изплати с 15 процента по-висок дивидент в сравнение с предходната година - 3,85 евро на акция.

Но не всичко е положително. Марката с трите райета не успява да достави толкова текстил от средния ценови сегмент, колкото са поръчали търговците на дребно в началото на 2019 г. Това е свило продажбите и е довело до по-високи разходи за въздушен превоз. Според компанията проблемът е решен.

Друг негативен аспект е, че Adidas очевидно трябва да разпродава на ниски цени повече от своите стоки. Самата група говори за „по-неблагоприятния ценови микс“ през последната година, а също и през четвъртото тримесечие.

Сега Рорстед обещава ръст на приходите от продажби при постоянни валутни курсове от шест до осем процента за текущата година. Очаква се оперативният марж да се покачи леко до между 11,5 и 11,8%. Групата се стреми към растеж на печалбата в диапазона между 10 до 13 процента.

Прогнозата обаче е условна и може да се промени. „След избухването на коронавируса след Китайската Нова година се стигна до значително отрицателно въздействие върху нашия бизнес в Китай", предупреди Рорстед. С оглед на продължаващото развитие на ситуацията общият размер на финансовото въздействие върху бизнеса през тази година „все още не може да бъде надеждно оценен“.

Но това не е всичко: „Освен това компанията отчита спад в трафика на клиенти, което се отразява негативно върху бизнес дейностите в Япония и Южна Корея“, пояснява Adidas.

Но в крайна сметка производството в Китай до голяма степен е възстановено, а доставките на световно ниво все още не са засегнати.

Adidas AG прогнозира, че коронавирусът ще намали печалбата за първото тримесечие в Китай с около половин милиард долара, докато германският конкурент Puma SE заяви, че вече не очаква възстановяване в краткосрочен план, коментира и Bloomberg.

Германският производител на спортно облекло прогнозира, че приходите на този ключов пазар ще паднат с 800 млн. евро до 1 млрд. евро, свивайки печалбата с между 400 млн. евро и 500 млн. евро.

Също в сряда Puma заяви, че не може да определи количествено потенциалното въздействие от епидемията и затова прогнозата от миналия месец за 10% увеличение на приходите за тази година вече няма да се прилага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още