IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas ще започне използването само на рециклиран полиестер до 2024 г.

Идеята на компанията е през тази година да постигне продажби на 5 млн. чифта от своите маратонки от рециклирана пластмаса

12:51 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за спортни стоки Adidas планира да използва единствено рециклиран полиестер за изработката на своите обувки и дрехи в следващите шест години в опит да подобри устойчивостта на своята верига на доставките.

След промяната цел на втората по големина марка за спортни стоки е продажбите на маратонки от рециклиран полиестер да достигнат 5 млн. през тази година и 11 млн. през 2019 г., съобщава в. Financial Times.

Миналата година марката продаде 1 млн. чифта от своя модел от рециклиран материал Ultraboost Uncaged Parley, който в Германия се продава на цена от 179,95 долара.

„Нашата цел е да се отървем цялостно от неизползван полиестер до 2024 г.“, заяви Ерик Лийдкеq, ръководител на Global Brands Adidas. По думите му около 50% от материала, използван в 920-те милиона отделни бройки на стоки, които компанията продава, са от полиестер. „С подобни обеми не можем да направим прехода за една вечер“, допълни той.

Рециклираният полиестер е с около 10 до 20 процента по-скъп от новия и дори производителят да достигне целта си от 11 млн. рециклирани чифта през 2019 г., това все още ще представлява едва 3% от годишното му производство на обувки.

Според експерти в сектора пропастта в цените между рециклираната и новата пластмаса ще се затвори през идните години, тъй като все повече компании се насочват към възобновяемите суровини, а доставчиците увеличават способността си да произвеждат рециклирани материали в големи количества.

Решението на Adidas се взима на фона на това, че все повече марки се насочват към рециклираните материали. Марки като Patagonia и H&M вече употребяват рециклиран полиестер в някои от своите дрехи, а от Stella McCartney обещаха да се откажат изцяло от новия найлон до 2020 г.

Това не е първият път, в който Adidas включва рециклираната пластмаса в своето производство. През 2012 г. униформите на доброволците на компанията за летните Олимпийски игри в Лондон бяха изработени от рециклирана бутилки за вода.

В доклад от 2016 г. Световният икономически форум посочва, че най-малко 8 млн. тона пластмаса се оказва в моретата и океаните всяка година. Той предупреждава още, че до 2050 г. в моретата може да има повече пластмаса отколкото риба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още