IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Mothercare се сринаха след предупреждение за годишната печалба

Компанията обачи, че сравнимите продажби във Великобритания са спаднали със 7% през 12-те месеца до 30 декември

12:22 | 08.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за бебешки дрехи и продукти Mothercare отчете сериозен спад на британските си продажби – поредният признак, че търговците на дребно в страната са преживели доста слаба Коледа, съобщава Bloomberg.

Сравнимите продажби във Великобритания са спаднали със 7,2% през 12-те месеца до 30 декември, заяви търговецът на дребно в понеделник. Брутните маржове също ще се понижат заради въвеждането на по-високите отстъпки, нужни, за да се намали инвентарът за продажбите след Коледа, заяви компанията. Акциите на Mothercare се сринаха с 32% след новината до под 45 паунда – най-големият спад в рамките на търговията в историята на компанията.

„Не очакваме особено подобрение в краткосрочните пазарни условия за Великобритания“, казва главният изпълнителен директор Марк Нютън-Джоунс в изявлението.

Поевтиняването на паунда вследствие на Brexit и увеличаването на минималното заплащане е надуло разходите за търговците на дребно, а търсенето се е свило заради онлайн търговците с по-ниски цени и натиска върху разполагаемите доходи на британците.

Слабите коледни продажби носят нови проблеми. Миналата седмица веригата Debenhams предупреди, че годишните ѝ продажби ще се окажат под прогнозите заради слабите празнични резултати, а конкурентът при търговските магазини House of Fraser се опитва да договори намаляване на наемите от наемодателите.

Mothercare очаква годишната печалба преди данъците да бъде между 1 млн. и 5 млн. паунда. Средната оценка на четирима анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за печалба от 11,9 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
"велико"британия е в собствената си примка. индийци, пакитоси, други ***, всички те са били някогашни колониални поданици на краля.лаят като палета срещу българи и румънци, но в същото време новите британци тихичко ги колонизират на свой ред. и те ще си го върнат, вярвай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
fri
преди 6 години
да, това е - мюсюлманите превземат Европа с раждаемостта сии на снимката виждаме как си купуват памперси с помощите, които им дават- Но Великобритания ще се отскубне от примката на ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
на снимката само опушени има в тоя магазин, това ли е "великобритания" сега? колония на някогашните си колониални владения )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още