IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Thomas Cook се сринаха с почти 10%

Причината са новите негативни оценки на S&P Global Ratings и Fitch Ratings за кредитния рейтинг на най-стария туроператор в света

14:06 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Thomas Cook може да продаде част от авиобизнеса си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Thomas Cook може да продаде част от авиобизнеса си. Снимка: Ройтерс

И без това пострадалите вече акции на туроператора Thomas Cook Plc поевтиняват с почти 10% в четвъртък, след като кредитният рейтинг на британската компания бе понижен до ниво, което индикира, че фалитът е реална възможност.

Акциите се обезцениха с 11 пенса в началото на търговията в Лондон, преди да възстановят част от стойността си и да се търгуват с минус 6,3% до 11,45 паунда на фона на новите опасения за това дали най-старата туристическа агенция в света може да обърне негативния тренд. По-рано S&P Global Ratings и Fitch Ratings намалиха кредитните си рейтинги за компанията до територия „боклук“, като се позоваха на слаба търговия и високи нива на задлъжнялост.

Приходите може да продължат да се понижават, а натрупването на дълг може да достигне „неустойчиви" нива, твърдят анализаторите на S&P, поставяйки рейтинга си на ниво от CCC+.

По-ниският кредитен рейтинг на Thomas Cook е пореден проблем за компанията, чиито акции се обезцениха с цели 75% през последните шест месеца, тъй като се сблъсква с трудна бизнес среда за европейската туристическа индустрия.

Конкурентът от Германия TUI AG също очаква спад на приходите. Пренасищането на капацитетите, спъването на икономическия растеж и високите цени на горивата навредиха на авиокомпаниите, което накара Deutsche Lufthansa AG да замрази разширяването на своята нискотарифна дъщерна компанията, а Ryanair Holdings Plc да предупреди, че печалбата може да спадне още през тази финансова година.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Holdings Майкъл О'Лиъри посочи в понеделник, че авиокомпанията на Thomas Cook, която се продава, струва малко над стойността на летищните си лотове.

Thomas Cook има банкови дългове, както и облигации за 1,15 млрд. евро, които се обезцениха с около 2 цента до 37 цента в четвъртък, показват данни на Bloomberg.

През миналата седмица туроператорът отписа 1,1 милиарда паунда за обезщетения на британското си поделение, засегнато от несигурността на Brexit, и заяви, че очаква поредно трудно лято. Очаква се компанията да набере пари чрез продажбата на част от авиобизнеса си и да получи условно одобрение от кредиторите за заем от 300 млн. паунда, за да му помогнат да оцелее до следващата зима.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още