IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Мордашов – руският олигарх, който иска да спаси Tui

Бизнес списанието Forbes го посочва като четвъртия по богатство руснак със състояние от 23,7 млрд. долара

16:12 | 05.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че Алексей Мордашов възнамерява да разшири доминиращата си позиция на общото събрание на туристическата компания Tui във вторник, стоманеният магнат разчита в личния си живот на луксозни яхти вместо на круизи: новият му „Nord“ от бременския производител Lürssen Werft е дълъг 142 метра и според експертни оценки струва между 300 до 500 милиона долара. Това съобщава руското издание на списание Forbes в края на 2020 г.

Мордашов, който тогава играеше ролята на скромния олигарх и формулира изречения като „Не мога да нося два костюма едновременно“, сега преминава в класа на руските „Jetset олигарси“ - такива, които обикалят света за международни събития, недостъпни за обикновените хора. Дори ако неговата яхта с място за кацане за хеликоптери е с около 20 метра по-къса от Eclipse на Роман Абрамович, бившия собственик на петролната компания Sibneft и собственик на лондонския футболен клуб „Челси“.

Роден в северния руски стоманодобивен град Череповец, Мордашов е акционер в Tui от 2007 г., а неговият инвестиционен концерн Unifirm Ltd. държи най-големия дял от европейския лидер на туристическия пазар с 24,9% до момента. На извънредното общо събрание този вторник трябва да се реши увеличение на капитала от 500 милиона евро. Делът на Unifirm, регистриран в Кипър, в затруднената група би се увеличил до поне 29,9%.

Тъй като германският орган за финансов надзор Bafin освободи в понеделник руснака от задължителна оферта към останалите акционери на Tui, която обикновено би била задължителна, ако прагът от 30 процента собственост бъде надвишен, той дори може да увеличи своя дял до 36%. Руснакът направи освобождаването от това задължение условие, за да запише нови акции на Tui за до 266 милиона евро при предстоящото увеличение на капитала. В противен случай то би било ограничено до максимум 29,9 процента.

Семейството на Мордашов, в лицето на бащата Алексей, който вече е предал дялове на дружеството и части от активите си на две от шестте си деца, потвърди пред Handelsblatt, че ще участва в увеличението на капитала. „Като дългосрочен стратегически инвеститор в Tui съм уверен, че бизнес моделът ще остане непроменен и че средносрочните и дългосрочните перспективи на компанията ще бъдат добри“, казва Мордашов.

Tui изпадна в дълбока криза поради пандемията на коронавируса и сериозния срив в туризма. Групата може да бъде спасена от колапс само с милиарди от държавната банка Kreditanstalt für Wiederaufbau и по-нататъшното увеличение на капитала, което се случи във вторник, както и с нова държавна помощ. През фискалната година, приключила през септември, бе отчетена оперативна загуба от около три милиарда евро.

На конференция в Москва Мордашов наскоро описа своите чуждестранни ангажименти, които до голяма степен са приключени, с изключение на Tui, като „море от грешки“. Той се присъединява към туристическата компания през 2007 г. - след като сливането на неговата стоманена компания Severstal с производителя на стомана от Люксембург Arcelor бе осуетено от по-високото предложение на индийската Mittal Group. 

Той все още вярвал в групата: „В близко бъдеще Tui ще се върне към устойчив растеж и ще запази водещата си позиция на динамичния туристически пазар“, казва Мордашов. Преди всичко той предвижда промяната от просто туристически продажби към разработването на „уникални туристически продукти“ и дигиталната трансформация на компанията със собствена мрежа от хотели, круизни кораби и авиокомпании. По този начин според него  Tui ще може да запази водещата си позиция на туристическия пазар.

Бизнес списанието Forbes, специализирано в класации на милиардерите, го посочва като четвъртия по богатство руснак със състояние от 23,7 милиарда долара. Владеещият перфектно немски език олигарх вече е прехвърлил части от инвестицията си в Tui и 65 процента от 98,4-процентовия си дял в компанията за добив на благородни метали Nordgold на своите синове Кирил и Никита.

„В моята компания работят 140 000 души и аз отговарям за тях“, казва предприемачът. Той трябва да „осигури стабилност, дори след наследяването му“. Ето защо двамата му синове ще поемат отговорността в нов семеен фонд и на практика ще се обучават за по-късното управление. Иля, най-големият му син от първия му брак, остава с празни ръце, след като тогавашната му съпруга Елена през 2001 г. поведе съдебни битки срещу него чак до Европейския съд по правата на човека и на моменти запорира акциите му.

Натрупването на богатството

В началото на приватизацията в Русия в началото на 90-те години някогашният най-добър ученик в своето училище се е докопал до 77 процента от акциите на производителя на стомана "Северстал" в родния си град чрез трик. На 27-годишна възраст Мордашов, който преди това е бил член на комунистическата партия, купува мажоритарен дял в предишната държавна компания зад гърба на тогавашния генерален директор - за своя сметка.

Съществува и спор със Siemens Energy за бъдещото производство на големи турбини в Русия. Говорител на мюнхенската група потвърди за спора пред Handelsblatt. Според информация на медията в конфликта става дума за това, че производителят на турбини на Мордашов „Силови Машини“ се опитва да изтласка германците от производството в Русия - докато Siemens се опитва да получи мажоритарен дял в смесено предприятие.

Но Мордашов, който е и вицепрезидент на Германско-руската търговска камара (AHK), има отлична репутация, особено сред германските предприемачи: Хайнрих Вайс, дългогодишен председател на борда и надзорния съвет на стоманодобивната компания SMS Group, е предложил на Мордашов този пост. „Познавам го като важен клиент от много години и в Русия трябва да изградите добри контакти – да познавате всеки един собственик, за да създадете основа за доверие“, каза бившият шеф на BDI пред Handelsblatt.

Мордашов беше „един от олигарсите, които познавах и беше най-големият полиглот“, казва Вайс за Мордашов. Освен това той не само е мислил за стоманодобивната си фабрика, но и „се е ориентирал добре на ранен етап в международен план“, посочва той. Клаус Манголд, някога ръководител на Източния комитет на германския бизнес, също смята Мордашов за „велик предприемач с дългосрочни перспективи“. Той бил „непоклатим, когато става въпрос за ангажиментите към германско-руските икономически отношения“. А инвестицията в Tui на Мордашов бившият председател на надзорния съвет на туристическата група до 2019 г. нарича „отлична и необикновена“.

„Както при Amazon“

Във всеки случай едно нещо може да се каже за икономическия успех на Мордашов: докато руският борсов индекс загуби почти десет процента през миналата година, акциите на неговата „Северстал“ поскъпнаха с почти 40 процента въпреки кризата. В допълнение към стоманата, въглищата, рудата, златото и брезовата дървесина холдингът му  инвестира и в руската верига супермаркети „Лента“, в онлайн търговеца на дребно „Утконос“ и в компании от секторите на здравеопазването и образованието. Той иска да използва това, за да изгради екосистема „от типа на Amazon “, подчертава Мордашов.

Мордашов, който винаги флиртуваше с това, че е по-малко изложен пред обществото от руските милиардери поради разгулния им начин на живот, въпреки това е и класически олигарх - предприемач, който е свързан с политическото ръководство на страната и подкрепя Кремъл в медиите. Той също така притежава акции в скандалната банка „Россия“, която е основна собственост на най-близките приятели на президента Владимир Путин и подлежи на санкции от Запада; както и има участие в националната медийна група заедно с приятел от детството на президента Путин. Доскоро му липсваше само една от най-големите яхти в света. Сега вече има и нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още