IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алиса в страната на чудесата“ от 1865 г. отива на търг

Книгата е най-запазеният оригинал на повече от 150 години и се оценява на 3 млн. долара

10:23 | 20.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Книга от първия тираж на „Алиса в страната на чудесата“ от 1865 г. на известния английски писател, философ и математик Луис Карол ще бъде продадена на търг, съобщава ТАСС.

Аукционната къща Christie’s оценява книгата на 3 млн. долара. Ако тя наистина бъде продадена за тази цена, то „Алиса в страната на чудесата“ ще се превърне в най-скъпата детска книжка в света.

На търга ще бъде представен един от шестте екземпляра, намиращи се в ръцете на частни колекционери. Въпреки това от аукционната къща съобщават, че този екземпляр е най-запазеният. Освен това книгата е едно от десетте копия, издадени с червена текстилна корица, изписана със златни букви. 

Популярната история за приключенията на Алиса съдържа 42 рисунки, дело на известния илюстратор Джон Тениел.

Историята на първото издание е доста необичайна. След като през 1865 г, били напечатани първите 50 книги, Карол решил да оттегли от печат тираж от 2 хил. копия, тъй като Тениъл бил неудовлетворен от качеството на илюстрациите. Книгата била преиздадена година по-късно, а от 50-те книги от първия тираж на автора били върнати 34, които най-вероятно били раздадени на болници и сиропиталища.

Към днешна дата е известна съдбата на 22 книги – 13 се намират в американски библиотеки и  институти, а три се намират във Великобритания. Останалите шест книги са в ръцете на частни колекционери, а една от тях се предлага на аукциона на Christie’s.

Търгът ще се проведе в Ню Йорк на 16 юни.  Днес книгата „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ е преведена на 170 езика и с годините се превърна в световен бестселър, интересен както на децата, така и на възрастните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Mollov
преди 7 години
Alices Adventures in Wonderland.With forty-two illustrations by John Tenniel.Published: London: Macmillan and Co., 1866Price:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Mollov
преди 7 години
Alices Adventures in Wonderland.With forty-two illustrations by John Tenniel.Published: London: Macmillan and Co., 1866Stock code: 107130Price:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още