IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е напът да купи създателя на сагата за Джеймс Бонд

MGM е едно от малкото независими холивудски студиа към днешна дата, след като конкурентните бяха изкупени през последните години

11:55 | 25.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бонд скоро може да има &quot;нова родина&quot;. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Бонд скоро може да има "нова родина". Снимка: Bloomberg LP

Онлайн търговецът на дребно Amazon е напът да купи известните MGM Studios в Холивуд, се казва в статия на Wall Street Journal. Според материала сделката за 9 милиарда долара, която би засилила стрийминг бизнеса на Amazon, може да бъде официално обявена тази седмица.

За базираната в Сиатъл компания придобиването на MGM ще бъде най-голямото поглъщане след веригата супермаркети Whole Foods, за която Amazon брои 13,7 милиарда долара преди четири години. За Холивуд това би било най-мащабното навлизане на технологична компания в бизнеса.

Придобиването се случва в момент, в който американският медиен пейзаж и без това се променя бързо. През миналата седмица телекомуникационният гигант AT&T обяви, че обединява медийния си бизнес, придобит от Time Warner само преди три години, с Discovery. Главно поради ожесточената конкуренция в стрийминга медийните групи отчаяно търсят съдържание, което могат да използват, за да обвържат абонатите със своите платформи.

Netflix и Disney+ са най-големите доставчици на стрийминг съдържание в САЩ в момента. Amazon предлага своята платформа за стрийминг на своите 200 милиона клиенти на Amazon Prime.

В лицето на MGM Amazon би придобила истинска институция в Холивуд. Холивудското студио, основано през 1924 г. и известно с фирменото си лого с ревящия лъв, притежава цялата филмова библиотека за Джеймс Бонд, както и правата върху „Роки" и „Розовата пантера". MGM управлява и кабелния канал Epix и продуцира добре познати телевизионни сериали като „The Handmaid's Tale“, „Fargo“ и „Vikings“. 

MGM – последното независимо студио на Холивуд

MGM е едно от малкото независими холивудски студиа към днешна дата. Конкуренцията от Warner Bros. все още принадлежи към AT&T, Fox - на развлекателния гигант Disney, Universal е част от кабелната компания Comcast, а Paramount е част от медийната компания Viacom CBS. Най-големият акционер на MGM е хедж фондът Anchorage Capital, който инвестира от 2010 г. след финансовата криза в изпитващите затруднения студия на MGM.

MGM вече беше възложила на инвестиционните банки LionTree и Morgan Stanley да търсят купувач през декември. Решението е взето, след като студиото уволни тогавашния изпълнителен директор Гари Барбър през 2018 г. заради негов разговор с Apple за възможна продажба за 6 млрд. долара. Оттогава MGM няма един главен изпълнителен директор, а просто „офис на изпълнителния директор“ с различни топ мениджъри. Председател е Кевин Улрих, съосновател на Anchorage Capital.

Подобно на много други студия, MGM страда заради затворените кина по време на пандемията. Така например премиерата на блокбъстър надеждата „No Time to Die“ от поредицата за Джеймс Бонд бе отлагана няколко пъти. От друга страна, стриймингът процъфтяваше във времето, когато всички си оставаха вкъщи.

Ето защо стрийминг компаниите инвестират все повече в собствените си продукции: Amazon например увеличи инвестициите си в собственото си съдържание от 7,8 млрд. долара на 11 млрд. долара през миналата година. С покупката на MGM групата би си осигурила огромна библиотека с един замах.

И макар че Amazon може да получи голяма библиотека с филми, класиките на MGM като „Магьосникът от Оз“ и „Отнесени от вихъра“ бяха продадени отдавна заедно с останалата част от каталога от преди 1948 г. и сега принадлежат на Warner Bros на AT&T, припомнят от WSJ.

Amazon продължава да инвестира милиарди долари в своите филмови и телевизионни операции, както и в предаването на спортни събития на живо, за да подкрепи предложението си за членство в Prime. В момента компанията инвестира сериозно в телевизионен сериал, базиран на книгата „Властелинът на пръстените“, който има бюджет за първия сезон от 465 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а, майор деянов! кога? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още