Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Amazon може скоро да дойде и в България

На издателския пазар започват да се появяват нетрадиционни играчи, констатира Жаклин Вагенщайн от Colibri

Amazon може скоро да дойде и в България

Снимка: www.pixabay.com

“На издателския пазар непрестанно се появяват нови играчи, които не са традиционно ориентирани към книгоиздаването”, заяви по време на Digital Biblio Conference Жаклин Вагенщайн от издателство Colibri. “Освен това Amazon със сигурност ще дойде и в България и ние трябва да сме готови за него”.

По думите ѝ гигантът в онлайн търговията започва работа с руски език и кирилица, което означава, че можем да го очакваме и в България след известно време.

Според Вагенщайн дигиталната ера напълно е трансформирала сектора, който е много традиционен по принцип. Това е най-мащабната индустрия с медийно и развлекателно съдържание с продажби от над 36,3 млрд. евро и 650 хил. работни места в Европа. По данни на Европейската асоциация на издателите на Стария континент има около 150 хил. писатели. Същевременно в Европа все още навлиза самопубликуването, което е особено популярно в САЩ.

Новите технологии обаче доведоха до редица промени в книгоиздаването - поява на онлайн търговията, дигитализация на съдържанието, поява на електронните книги, на аудио книги, интерактивни книги. Вече говорим за нови технологии за разпространение, а на пазара има нови фирми и нови услуги. Потребителските навици също се промениха и продължават да се променят, като се чете на нови устройства - таблети, четци и телефони, коментира Вагенщайн.

“Навлизат нов тип специалисти, а ние трябва да сме готови за това, че нещата много се видоизменят”, допълва тя. Според нея целият сектор се реорганизира, а ритъмът на работа в него става много по-висок.

“Читателите искат различни неща от нас… Нещата са толкова динамични, че работата се превръща в една надпревара със самите нас, а конкуренцията е все по-голяма”, посочва експертът.

По думите на Вагенщайн един на всеки четирима американци чете електронни книги, а индустрията се радва на 65% растеж в Европейския съюз през 2013 г. Най-висок пазарен дял електронните книги имат в САЩ, тъй като в Европа все още “говорим за стартиращо положение спрямо Америка”, смята Вагенщайн.

В България индустрията се радва на добри резултати. Издателство Colibri отчита 100% ръст на продажбите на е-книги през 2014 г. спрямо предходната година. Въпреки това основният пазар на книги не е онлайн, а в книжарниците, така че има още какво да се желае от продажбите на електронни книги, обобщава Вагенщайн. 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини Amazon книгоиздаване

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
5
 
2
MZ/X до: vstoykov
преди 6 години
Няма профилна снимка
Истинското навлизане на Амазон в България ще бъде, когато предлагат не само виртуални стоки, а и всякакви други стоки от български склад и с ниски разходи за доставка.До 2-3 години това се очаква да стане.
2
 
3
 
1
преди 6 години
Няма профилна снимка
Не ми е известно някога Amazon да са имали ограничение за българските книги. Ако потърсите ще видите, че предлагат книги на български език за четене чрез Kindle.

Още от Новини
Малка швейцарска марка маратонки получи подкрепа от Федерер и има големи амбиции