IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMC: Второ капиталово увеличение за седмица и 18% срив на цената на акциите

Кинооператорът има необичайно висок дял от малки акционери, които в момента съставляват около 80 процента от инвеститорската база

08:33 | 04.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS</em></p>

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Всъщност главният изпълнителен директор на AMC Адам Арон искаше да използва доброто настроение. В сряда акциите на американския кинооператор AMC бяха абсолютната звезда на борсата, като поскъпнаха с 95 процента. И тогава - в четвъртък преди старта на фондовия пазар AMC обяви ново увеличение на капитала. Групата планира да издаде до 11,5 милиона нови акции, както посочва тя в задължителното си уведомление до борсовия регулатор SEC. Кинооператорът възнамерявал да използва свежите средства за общи бизнес цели, евентуално и за погасяване на дългове.

Това не се посрещна никак добре от акционерите. Книжата все още поскъпваха с над 20 процента преди отварянето на пазара, но след това се отказва от целия ръст на цените. В началото на сесията в Ню Йорк книжата се сринаха с около 30 процента, като в края на търговията понижението бе малко по-умерено – почти 18 на сто. Книжата трябваше временно да бъдат спрени от търговия на Нюйоркската фондова борса поради прекомерната волатилност. В предния ден това се случи на два пъти, макар че тогава движението бе в другата посока.

AMC е една от така наречените мемеакции, които са популярни сред младите търговци. В началото на годината AMC, заедно с Gamestop и други публични компании, вече бяха изпитали изненадващ ръст до голяма височина и донесоха значителни загуби на продавачите на късо. 

Кинооператорът има необичайно висок дял от малки акционери, които в момента съставляват около 80 процента от инвеститорската база. През първото тримесечие бяха добавени 3,2 милиона нови инвеститори.  Изпълнителният директор Арон обяви в сряда мащабна програма за лоялност, която предлага на инвеститорите на дребно безплатни пуканки и други бонуси. Това беше причината за бързото покачване на цената в този ден.

Арон е първият главен изпълнителен директор на компания, популярна сред младите трейдъри, който ясно разпознава новата тенденция и дори я популяризира. Мениджърите на Gamestop – акциите, които в началото на тази година бяха под прожекторите, не са склонни да заемат позиция по този нов феномен.

AMC предупреждава своите инвеститори

AMC обаче беше предпазлив по отношение на продължителността на добрите времена: нестабилността „не е свързана с нашия бизнес или макроикономически или браншови фундаменти и не знаем колко дълго ще продължи тази динамика", се казва в изявление на компанията. Поради това инвеститорите трябвало да влязат (в компанията, б. ред), само ако са „готови да рискуват да загубят цялата или голяма част от инвестицията“. Книжата поскъпнаха с почти 3000 процента от началото на годината до сряда вечерта.

Кинооператорът искал да използва свежите средства за общи бизнес цели, вероятно и за погасяване на дългове. За AMC, която, както и други, пострада тежко от блокиранията заради причинената от коронавируса криза, това вече е второ увеличение на капитала за седмица. Във вторник AMC обяви, че е издала 8,5 милиона нови акции на хедж фонда Mudrick Capital, на цена около 27 долара всяка. Mudrick продаде книжата с цел печалба само няколко часа по-късно, спечелвайки си подигравките на общността на Reddit. „Представете си колко пари са загубили“, отбелязва един търговец.

Като цяло малките акционери са увеличили значително влиянието си на фондовия пазар след пандемията. През 2019 г. обемът на търговията на аматьорите е бил около 10 процента, но сега се е удвоил, показват данни на инвестиционната банка Piper Sandler. Фактът, че сега редовно обменят информация в социалните медии и имат драстични ефекти върху курсовете, е ново явление, което може да се прояви по-често и в бъдеще, смята Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz. Повече за мнението му вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още