Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Американците ще харчат рекордно в предстоящия сезон на празниците

Приходите от продажби през ноември и декември може да достигнат близо 860 млрд. долара

Американците ще харчат рекордно в предстоящия сезон на празниците

Снимка: Bloomberg LP

Приходите от продажбите по време на празниците в САЩ може да нараснат с над 10% тази година в момент, когато големите производители на потребителски стоки и търговците на дребно работят за предотвратяването нарушенията на веригите за доставки и опразването на рафтовете от желани играчки и игри, предава Ройтерс.

Националната федерация за търговия на дребно (NRF) прогнозира, че приходите от продажби ще нараснат с между 8,5% и 10,5% и ще достигнат между 843,4 млрд. долара и 859 млрд. долара през ноември и декември спрямо предишния връх от 777,3 млрд. долара миналата година. От цифрите са изключени търговците на автомобили, бензиностанциите и ресторантите.

Растящите доходи и рекордните спестявания на домакинствата ще помогнат на хората да плащат повече за стоки, когато компаниите повишават цените, за да компенсират инфлацията, отбелязва NFR. Тя допълва, че има изключително търсене на ваканционни продукти, въпреки че допитване от миналата седмица показа притесненията на потребителите за наличностите.

„Ако търговците на дребно успеят да задържат стоките на рафтовете и те пристигнат преди Коледа, това ще бъде звезден празничен сезон на продажбите“, коментира главният икономист на NFR Джак Клейнхенц.

NRF съобщи още, че връщането на чуждестранните туристи ще подкрепи още повече продажбите.

„Това ще разтърси търговията на дребно, защото има силна връзка между чуждестранните пътуващи, туризма в САЩ и продажбите на дребно“, отбеляза пред репортери президентът на NRF Матю Шей.

Редица търговци на дребно са започнали  сезона си на продажбите за празниците още през септември, като предупреждават за по-дълги срокове за доставка и ниски наличности на продукти.

„Може да има някои категории с недостиг и клиентите ще трябва да заменят едни стоки с други…, те няма да се върнат у дома с празни ръце“, смята Шей.

Amazon.com си е осигурила повече възможности за съхраняване на стоки, а Levi Strauss & Co е пренасочила стоките си, за да идват през пристанищата на Източното крайбрежие вместо през задръстеното Западно крайбрежие.

Профсъюзът ICSC също прогнозира увеличение на приходите от продажби през ноември-декември, като очаква общите приходи да достигнат 923 млрд. долара. Компанията предвижда също, че секторът на храните и напитките ще нарасне с 35,4%.

 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Covid може да накара мнозина да заменят ски почивката с лятна