IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската висша лига е похарчила рекордните 1,43 млрд. паунда за трансфери

Увеличението на годишна база е почти 25%, като това е шеста поредна година на рекордни резултати

17:14 | 01.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Футболните клубове от Английската висша лига са изхарчили рекордните 1,43 млрд. паунда (1,55 млрд. евро) за футболисти през трансферния прозорец това лято – увеличение с почти 25% на годишна база и шеста поредна година на рекордни резултати, коментира Financial Times.

Според консултантската къща Deloitte през последния ден от прозореца е имало сделки за рекордните 210 млн. паунда. Закупуването на защитника на Ливърпул Мамаду Сако от Кристал Палас и продажбата на Алекс Окслейд-Чембърлейн от Арсенал за 35 млн. паунда на Ливърпул са сред сделките, направени през последния ден.

Рекордните цифри означават, че брутните разходи от отборите във Висшата лига от първия трансферен прозорец през януари 2003 г. насам са надвишили общo 10 млрд. паунда.

Брутните трансферни разходи на 20-те клуба в топ лигата на Англия са нараснали с 23% през последната година и се равняват на 31% от оценяваните им приходи за сезон 2017/18 г. Това означава значителен ръст на средното съотношение на летния прозорец в размер на 22% от приходите.

Според Deloitte обаче предвид „контекста на генерирани рекордни приходи от телевизия, търговия и мачове, клубовете от Висшата лига харчат в рамките на собствените си възможности“.

Дан Джоунс, партньор в спортното подразделение на Deloitte, казва, че „не е изненадващо“, че топ клубовете на Англия поддържат „водещата си позиция на пазара за трансфер на играчи в света“ предвид по-високите приходи от телевизионни права.

Клубовете от Висшата лига подписаха тригодишна сделка за местни телевизионни права за 5,1 млрд. паунда със Sky и BT, която влезе в сила миналия сезон. Сумата е със 70% повече спрямо предишното споразумение.

Най-много за трансфери е похарчил Манчестър Сити с 215 млн. паунда, следван от Челси със 180 млн. паунда и Манчестър Юнайтед и Евертън с по 145 млн. паунда.

Разходите на Английската висша лига са най-високите спрямо останалите големи футболни първенства в Европа. На второ място е италианската Серия А с 800 млн. евро, а на трето - френската Лига 1 с 645 млн. паунда.

Най-скъпият трансфер не само това лято, а изобщо в историята обаче се оказа този на Неймар за 222 млн. евро от Барселона в Пари Сен Жермен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
слабо ... Мъск с бонуса си от Тесла моеше да ги купи всичките да правят я батерии, я тунел да копат ! че и щеше да му остане да си харчи :):) ... малък тийзър към рубладжиите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още