IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото преди 30 години

Новото проучване показва, че от 2009 г. Антарктида губи близо 252 милиарда метрични тона лед годишно

16:55 | 15.01.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Антарктическият лед се топи шест пъти по-бързо, отколкото през 80-те години на миналия век - тенденция, която може да доведе до покачване с метри на глобалното морско равнище, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Специалистите от САЩ, Холандия и Франция са използвали въздушни снимки, сателитни данни и компютърни модели, за да проследят колко бързо се топи най-южният континент от 1979 г. в 179 отделни басейна. Учените са установили, че загубата на лед се ускорява драматично - ключов индикатор за климатичните промени в резултат на човешка дейност.

Новото проучване показва, че от 2009 г. Антарктида губи близо 252 милиарда метрични тона лед годишно. За сравнение - през 80-те години на миналия век загубата е възлизала на 40 милиарда метрични тона на година.

Скорошните темпове на топене са с 15 процента по-високи от отчетените в миналогодишно изследване.

Учените са установили също, че Източна Антарктида, считана за устойчива на топене, губи около 56 милиарда тона (51 милиарда метрични тона) лед годишно.

Топенето в Западна Антарктида и на Антарктическия полуостров съставлява четири-пети от загубата на лед. Топенето в Източна Антарктида, където е съсредоточена по-голямата част от леда, може да повиши риска от покачване с метри на морското равнище през идните десетилетия, обяснява Ерик Ригнот, ръководител на изследването от Калифорнийския университет Ървайн.

През изминалия век глобалното морско равнище се е покачило с около 20 сантиметра. Редица проучвания показват, че ускореното топене на ледове - от Гренландия до Антарктида, застрашава крайбрежни райони и градове - от Бангладеш до Флорида и от Лондон до Шанхай.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 5 години
няма да е зле да почетеш малко по темата от различни източници от вестник Дума и блиц !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
сам преценявай :https://***.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/ESA_for_Earth
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 5 години
виж част от заниманията в Европейската Космическа Агенция свързни със Земята и климата , ние (България) не сме там де , нищо че сме част от ЕС :https://***.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earthе , ЕС не пуска военни сателите , ударила го е на нАука . ценности , кво да правиш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 5 години
Няма лошо, лесно изкарани пари на гърба на всички!---------------------------така е , свиквай ... и за тези неща ще те щавят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
Hahoto
преди 5 години
ключов индикатор за климатичните промени в резултат на човешка дейност----------------------------и що да е от човешката дейност, като след последния малък ледников период температурите така или иначе леко се покачват. Поредната порция еко г.овна с цел финансирането на зелените хмери да стане догма. Няма лошо, лесно изкарани пари на гърба на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още