IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple дарява 100 млн. долара за благотворителни цели

Половината от сумата е за болници, а другата половина – за съоснованата от Боно от U2 инициатива Product Red

11:59 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Apple дарява 100 млн. долара за благотворителни цели

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че компанията ще дари 100 млн. долара за благотворителни цели. Половината от сумата ще бъде предназначена за болниците на Университета в Станфорд, а другата половина – за инициативата Product Red, чийто съосновател е Боно от U2, предаде технологичният блог The Verge, позовавайки се на информации от срещата на служителите по повод рекордното последно тримесечие на годината.

От 50-те млн. долара, които Apple е дарила на клиниките в Станфорд, 25 млн. долара ще бъдат инвестирани в нова основна сграда, а останалата сума – в нова детска клиника. Проектът Product Red от своя страна е организация, подкрепяща Глобалния фонд, който прави различни кампании за борба с трите основни инфекциозни заболявания в света - СПИН, туберкулоза и малария.

Новият главен изпълнителен директор на Apple Кук се различава в някои отношения много от своя предшественик Стив Джобс. Наред с другите неща това включва и готовността му за благотворителни дарения. Джобс не беше известен с готовността си за филантропия. Твърди се, че дори е казал, че отказва да дарява пари.

Кук обаче предостави на своите служители през последното рекордно тримесечие масивна отстъпка от продуктите на Apple. Те ще получат отстъпка в размер на 500 долара при покупка на Mac системи и 250 долара за iPad. В допълнение новият главен изпълнителен директор малко след встъпването си в длъжност създаде корпоративна дарителска програма, при която компанията удвоява дарения от служители в размер до 10 000 долара на година.

Кук коментира и статия на New York Times от миналата седмица за нечовешките работни условия при китайските доставчици на Apple: „Ние се грижим за всеки служител в глобалната ни верига на доставки. Всяко произшествие е тъжно, а всеки проблем с условията на труд е повод за загриженост“. Всеки намек, че неговата компания не се интересува за служителите, бил погрешен и обиден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още