IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арт музеят на Джордж Лукас в крайна сметка ще е в Лос Анджелис

Режисьорът взе решение и се отказа от плановете за музей в Чикаго, както първоначално планираше

11:09 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Създателят на сагата “Междузвездни войни” реши да построи своя музей в Лос Анджелис, предадоха световните информационни агенции.

Градоначалникът Ерик Гасети обяви, че музеят ще се помещава в Изложбения парк, който се намира в централната част на Лос Анджелис. Освен това кметът благодари на Лукас и неговия екип за избора.

Музеят ще е разположен и в близост до Университета на Южна Калифорния, в който Лукас е учил киноизкуство и се е запознал с част от бъдещите си колеги, като Стивън Спилбърг например, пише Ройтерс.

Първоначалният план беше музеят да бъде създаден в Чикаго, но заради правни проблеми с местни природозащитници прочутият режисьор в крайна сметка реши, че ще се насочи към Лос Анджелис.

Създателят на “Междузвездни войни” сам ще финансира изграждането на музея, който е оценен на 1 млрд. долара. В него ще се помещава личната колекция на Лукас, която включва произведения на изкуството и филмови принадлежности - от творби на Едгар Дега, Огюст Реноард и Норман Рокуел до оригинални комикси на Чарлз Шулц.

Освен това посетителите ще могат да видят оригинална маска на Дарт Вейдър и автентичен модел на "Хилядолетния сокол" - кораба на Хан Соло от “Междузвездни войни”.

През 2015 г. списание Atlantic определи музея като най-добрата идея на кинодееца след “Междузвездни войни” заради фокуса му върху повествованието като движеща сила в американското изкуство.

От своя страна, противниците на проекта го окачествиха като плод на суета, с който Лукас иска да осигури с пари място на филмите си в американската история на киното, пише ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още