IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиолинии и хотели премахват таксите за отмяна на резервации за пътуване до Ница

Нападението, отнело живота на 84 души в четвъртък, нанася пореден удар върху туристическата индустрия на Франция

17:14 | 15.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Авиокомпании, туроператори и хотели разрешават на гостите си да променят резервациите си или да променят пътуванията си до Ница безплатно, след като терорист се вряза с камион в празнуващи Деня на Бастилията във френския крайбрежен град в четвъртък, отнемайки живота на 84 души.

Нападението в Ница нанася пореден удар върху туристическата индустрия на Европа, която вече страда от последната вълна от терористични атаки, коментира Bloomberg. Много европейски туристи се отдръпват от Тунис, Египет и Турция заради агресията и заради опасения за сигурността. Международните туристи от по-луксозния клас от Азия и Америка също се отдръпват заради атаките в Париж през ноември и Брюксел през март. Атентатът от четвъртък на Френската ривиера заплашва да доведе до още сътресения.

Франция тъкмо се възстановяваше от атаките в Париж“, казва Ваутер Геертс, туристически анализатор в Euromonitor International в Лондон. „Това определено ще има последици за пътуванията и за това как хората възприемат по-широката сигурност във Франция“. На Ница може да ѝ е нужно повече време, за да се възстанови в сравнение с Париж, който е по-емблематичен град, а затова и по-устойчив, казва още той.

EasyJet, най-големият превозвач на летището в Ница с 529 полета седмично, ще позволи на пътниците, планирали полет през този уикенд, да си върнат парите или да променят датите за пътуването си безплатно. Макар че редовните линии работят както обикновено, авиокомпании, сред които Air France и Lufthansa, казват, че също временно ще премахнат таксите за пререзервация.

Marriott International пък позволява безплатно анулиране на резервациите в петте си хотела на Френската ривиера. TUI, най-големият европейски туроператор, заяви, че клиентите с планове да пътуват до Ница до 31 юли могат да променят резервациите си безплатно.

2,3 млн. чужди посетители са били в Ница миналата година, с което градът става вторият най-посещаван във Франция след Париж с 15 млн. души, сочат данни, събрани от Euromonitor. Летище Cote d’Azur в Ница е третото най-натоварено във Франция след двете около столицата, а френското правителство е в процес на продажба на дял от него в размер на 60%.

Нападението вече вреди на туризма в средиземноморския град. Властите затвориха част от плажа покрай крайбрежната алея, където се случи атаката, като полицейски лодки патрулираха около бреговете в петък сутринта и казваха на плажуващите да напуснат района. Джаз фестивалът в Ница – петдневно събитие с редица международни изпълнители, сред които Робърт Плант и Джордж Клинтън, планирано за събота, е анулирано, заявиха организаторите.

Характерът на нападението в Ница „повишава риска от повторно използване на същата тактика във Франция и други страни през следващите месеци, както и от нападения на имитатори през следващите дни“, казва Матю Хенман, ръководител на компанията за проучвания Terrorism and Insurgency Centre към IHS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още