IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия превръща родния дом на Хитлер в полицейски участък

Преустройството на сградата трябва да приключи до началото на 2023 г. и ще струва 5 млн. евро

22:37 | 02.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Австрия представи архитектурен план за превръщането на къщата, в която е роден Адолф Хитлер, в полицейски участък, с надеждата да „неутрализира“ пространството и да гарантира, че то не привлича неонацисти, предава Ройтерс.

След десетилетни дебати за това какво да се прави със сградата в град Браунау на Ин на границата с Германия Австрия закупи имота през 2017 г. и миналата година съобщи, че той ще бъде превърнат в полицейски участък, така че „никога да не събужда отново паметта за националсоциализма“.

„Това е най-подходящото използване (на сградата). Защо? Полицаите са защитници на основните права и свободи“, заяви вътрешният министър на страната Карл Нехамер на пресконференция, на която обяви избрания проектант – архитектурното студио Marte.Marte.

Днес малко неща показват, че сградата някога е била домът на момчето, което по-късно се превръща в лидер на Третия Райх, предизвиква Втората световна война и извършва масово изтребление на евреи. На камък на тротоара е изписано: „Никога отново фашизъм“, без да се споменава името на Хитлер.

Снимки на спечелилия проект показват свежа фасада със сравнително непроменен приземен етаж и нов покрив. Ремонтът трябва да бъде завършен до началото на 2023 г. на цена от 5 млн. евро (5,6 млн. долара), а камъкът ще бъде пренесен в музей във Виена, съобщи представителят на австрийското вътрешно министерство Херман Фейнер.

„Неутрализацията на цялото място беше в крайна сметка в основата на този резултат“, каза Фрейнер и допълни, че неутрализация означава архитектурно преустройство и ново използване на сградата.

За разлика от Германия Австрия отдавна отрича да е отговорна за нацизма и се определя като първата жертва заради анексирането от Хитлер на родината му през 1938 г., въпреки че много австрийци по онова време подкрепят ентусиазирано действията му.

Няколко последователни правителства заявиха, че австрийците са както жертви, така и извършители на престъпления по времето на нацисткия режим, но сега в ежедневния живот са останали малко неща, напомнящи за този период от миналото на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още