Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Автобус без шофьор ще вози виенчани

Роботизираното превозно средство ще се движи по една от линиите в най-новия квартал на австрийската столица Зеещад Асперн през 2019 г.

Автобус без шофьор ще вози виенчани

Снимка: Pierre Salome

В австрийската столица Виена ще бъде пуснат автобус, който ще вози пътниците без шофьор. Миналата седмица виенските власти публично обявиха тестването на първия роботизиран автобус, съобщиха от Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Пилотният проект ще получи финансова подкрепа и от страна на федералното министерство на транспорта. Той се разработва съвместно от общинското предприятие за транспорт "Винер линиен" и редица научни институти и фирми.

Безпилотните автобуси са експериментална форма на транспорт, която може да промени изцяло движението в големите градове. Модерното превозно средство може да превозва 11 пътници и е с електрическо задвижване.

Роботизираният автобус не причинява замърсяване на въздуха, а освен това е бърз и много практичен.

Още по темата

Теоретичната фаза на проекта започва през лятото на 2017 година, а в началото на 2018 година се очаква мини автобусът на френския производител NAVYA да пристигне във Виена.

От новия микробус гражданите ще могат да се възползват след тестови период от близо една година, през 2019, когато той ще започне редовен превоз на пътници по една от линиите в най-новия виенски квартал Зеещад Асперн.

Дали новата транспортна система на Виена ще има успехи, предстои да видим. Със сигурност обаче тя ще промени много неща.

Властите в австрийската столица се надяват експерименталната кола да бъде в помощ на съществуващия в момента обществен транспорт.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
"Отмъстителите: Краят" подобри рекорда на "Аватар" за най-касов филм