IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторите на музика са загубили почти 1 млрд. евро заради пандемията

С 10,7% са спаднали събраните авторски възнаграждения в сектора през 2020 г., сочи нов доклад на CISAC

21:49 | 27.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Музикаутор</em></p>

Снимка: Музикаутор

Музикалните творци са загубили близо 1 млрд. евро в резултат на пандемията, а събраните авторски възнаграждения от музика по света са спаднали с 10,7 на сто през миналата година, сочи Докладът за глобалните приходи от авторски възнаграждения през 2020 г. на Световната организация на дружестравата на композитори и автори (CISAC), съобщават от Музикаутор.

Събраните авторски възнаграждения са се върнали на нивата отпреди 2017 г. През 2020 г. те са достигнали 8,12 млрд. евро. За сравнение за предходната година те се равняват на 9,17 млрд. евро.

Докладът показва още, че приходите от използване на музика представляват 88% от общите събрани авторски възнаграждения, включително приходи от аудиовизията, изобразителното изкуство, литературата и театъра. На 9,33 млрд. долара възлизат общите приходи за авторите във всички репертоари през миналата година, т.е. има понижение от 9,9 на сто спрямо сумата за 2019 г.

Сривът в музикалния сектор се дължи предимно на ограничаването на публичното изпълнение на музика – както на живо (концерти и фестивали), така и като фонова музика. С цели 45,2% са спаднали авторските възнаграждения от този източник заради наложените ограничения и блокадите, свързани с коронавирусната пандемия.

Телевизионното, радио излъчването и препредаването чрез кабелните, сателитните и IPTV операторите продължава да носи основните приходи на авторите на музика, но и при него се наблюдава спад с 4,4% през 2020 г. спрямо 2019 г., допълват от CISAC.

Повишение има на приходите от дигиталния сектор, което е свързано с по-голямото потребление на стрийминг услугите. През 2020 г. ръстът в този сегмент е 16,2%, като сумата е достигнала 2,4 млрд. евро. Според доклада за първи път приходите от дигиталния сектор изпреварват тези от сектора на публичното изпълнение.

Тези приходи обаче все още не компенсират справедливо авторите за потреблението на музиката им в интернет, защото същевременно рекламодалите все повече насочват ресурси в промотирането на своите стоки и услуги онлайн, а музикалното съдържание в интернет не спира да нараства.

Дружеството на композитори и автори на музика в България Музикаутор посочва, че има позитивна тенденция – дигиталните платформи се опитват да увеличат дела на възнагражденията на авторите в рамките на общия микс за всички правоносители.

Събраните авторски възнаграждения от България представляват 0,008% от брутния ѝ вътрешен продукт. За сравнение средният процент в глобален мащаб е 0,013%. На този етап България се нарежда на 50 място сред всички проследени в доклада държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още