IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторът на "Глина": Осъзнаваме културното си наследство през словото и личния опит

Творческият процес може да бъде стихийно поле и издателят трябва да бъде големият коректив, посочи Виктория Бешлийска

20:22 | 14.12.21 г.
Авторът на "Глина": Осъзнаваме културното си наследство през словото и личния опит

Един от начините да се върнем назад и да осъзнаем стойността на културното си наследство е през словото и през личния опит. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на  Bloomberg TV Bulgaria Виктория Бешлийска, автор на романа "Глина".

"Словото е най-големият трансформатор. В него има енергия, която може да преобразува на всички нива - както към положителното, така и към отрицателното. Важно е да владеем стихията му, да владеем енергията му и да знаем, че с него можем да пречистваме, да лекуваме, да помагаме", каза тя по повод излизането на дебютния си роман.

По думите ѝ процесът на създаване на едно произведение е като да влезеш в един дълъг тунел.

"В него си напълно сам или по-точно влизаш в една машина на времето, защото това трябва да се случи и да преживее авторът, когато пише за събития в отминала преди 300 години епоха", обясни Бешлийска. "Така беше при мен - влизане в тунела, в машината на времето и следване на един вътрешен глас, който много силно води“, посочи авторката.

"Стигна до много по-голяма аудитория, отколкото аз смятах, че ще достигна. Имах много срещи с читатели, както в България, така и в чужбина. Това беше най-позитивната промяна, защото успях да усетя емоциите, които романът е предизвикал у читателите. На много от срещите те споделят изключително лични неща, плачат, прегръщат и това са човешки отношения, които книгата ми даде", разказа писателката.

На въпроса дали е подозирала, че книгата ще пожъне такъв успех Бешлийска посочи: "Имах предчувствие, че ще се случи това, защото импулсът, с който пишех беше много силен. Смятам, че когато човек е повлиян от външни и вътрешни обстоятелства, това няма как да остане без съответния отглас извън него. Импулсът беше силен и се предаде и извън мен".

Тя потвърди, че "Глина“ е дала повод на много хора да открият нещо забравено.

"След излизането на романа получих информация от хората в Бусинци, че е имало много сериозна туристическа вълна натам, а и много силен интерес на хората към самите бусински грънци, към изделията от керамика. Отчитам, че това е хубавото, което книгата е направила за хората. Това е един от начините да се върнем назад и да осъзнаем стойността на културното си наследство - през словото и през личния опит", коментира Виктория Бешлийска.

Тя обърна внимание на взаимоотношенията на автора с издателя. "Издателят трябва да бъде големият коректив, защото творческият процес може да бъде едно страхотно стихийно поле, където някой трябва да те ограничава и напътства и съм изключително щастлива да работя с издателство "СофтПрес", защото те са моето книжно семейство“, заяви писателката.

Виктория Бешлийска смята, че съществува много добра симбиоза между тях и се получава много добра синергия. "Надграждаме усилията си и изключително разчитам на тяхното критично око, за да стават нещата по-добри", разкри тя.

Как се пази паметта за българските занаяти? Ще видим ли сюжета на големия екран? Как се прави проучване за книга? Как писателката възприема факта, че на президентския дебат Румен Радев сподели, че романът "Глина" е последната книга, която е прочел? Отразило ли се е това на продажбите на книгата?  

Глина е първият, дебютен роман на Виктория Бешлийска. Издаден е през 2020 година и бързо се превърна в едно от най-продаваните заглавия не само на 2020 година, но и продължава да бъде такова и през 2021. Писателката е позната и от нейния блог "По дирите на думите", където събира позабравени български думи и обяснява тяхното значение. Дебютната книга на Бешлийска е на върха на класации като "Най-продавано издание", "Най-четено издание" и "Най-харесвано", а книжарите от "Хеликон" избраха "Глина" за "Книга на 2021 година".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването Бизнес старт може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още