IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските почитатели на шоколада растат, а местните производители се задъхват

Глобални играчи инвестират в Индонезия, за да отговорят на растящото търсене в Азия

21:10 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето от все по-големия брой почитатели на шоколада в Азия надхвърля възможностите на местните фермери да предлагат какаови зърна и това е повишило доставките в региона от Африка и Южна Америка, съобщава Bloomberg.

Индонезия, която е основен производител в региона, е внесла рекордните около 240 хил. метрични тона зърна миналата година и може да купи още през 2019 г., казва Питър Джасман, президент на Асоциацията на какаовата индустрия в страната. Малайзия е увеличила доставките си с 10% до 345 хил. тона миналата година, сочат данни на какаовия борд.

Производството на зърна в Индонезия е намаляло наполовина през последните десет години, тъй като фермерите се борят да ограничат заболяванията и застаряващите дървета и да се насочат към по-доходоносни посеви. Това е превърнало страната в нетен вносител на зърна вместо голям износител на фона на разширяването на капацитета за обработка, като покупките в чужбина са се увеличили над два пъти за пет години. Шоколад Шоколад

В Малайзия се наблюдава сходна тенденция, като производството се е свило до по-малко от 1000 тона спрямо около 100 хил. тона преди две десетилетия, тъй като фермерите са се насочили към палмово масло, сочат данни на борда. Резкият спад е наложил търсенето на какаови зърна другаде, като най-големият производител на какаови зърна Guan Chong смята да доближи заводите си до производители в Африка и Южна Америка.

В Индонезия плановете за реформиране на индустрията включват възможна национална програма за повишаване на производството на зърна до 600 хил. тона до 2024 г. Тази реколта би била достатъчна, за да отговори на местното търсене и на износа, съобщи миналата година Индонезийската какаова асоциация.

Сладолед

Глобални играчи инвестират в Индонезия, за да си създадат добри позиции да отговорят на растящото търсене от Азия. Последната, която направи това, беше Olam International, която по-рано тази година вложи 90 млн. долара в закупуването на BT Cocoa. Очаква се до 2020 г. Азия да се превърне в най-големия пазар в света за какао на прах, използвано в продукти като бисквити, шоколадови напитки и сладолед.

Обработването на зърна в Азия е нараснало с над 25% през последните четири години до 780 хил. тона през 2018 г., сочат данни на Азиатската какаова асоциация, която набира данни от Малайзия и членове в Сингапур и Индонезия. Любопитното е, че все по-заможни хора консумират повече шоколадови изделия и напитки, допълва асоциацията.

Азиатският пазар за шоколадови издалия е нараствал с годишен темп от 5% през последните пет години на фона на разрастването на регионалните икономики и увеличаването на населението, казва анализаторът Антъни Чиен от Euromonitor International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още