Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Азия е с най-голям брой нови милиардери за 2019 г.

Регионът все пак се нарежда на трето място по брой богаташи в глобален мащаб

Азия е с най-голям брой нови милиардери за 2019 г.

Снимка: Pixabay

В Азия е имало най-голям брой нови милиардери миналата година, отколкото във всеки друг регион, сочи класацията Billionaire Census 2020, дело на Weatlh-X, пише CNBC.

Заможните в региона са се възстановили от пазарните колебания, които засегнаха финансите им през 2018 г., и записаха ръст на броя милиардери и на общото богатство през 2019 г.

Броят на милиардерите на континента се е увеличил с 12% на годишна база, достигайки 758 души, от 677 година по-рано. Общото им състояние е скочило с 11 на сто до 2,4 трлн. долара.

Като цяло Азия затвърди позицията си на третия регион по брой милиардери в глобален мащаб с дял от 26,8%. Континентът изостава зад глобалния лидер Европа, която има 847 милиардери (30%) и Северна Америка с нейните 834 милиардери (29,5%).

Още по темата

Докладът, базиран на данни на Wealth-X, събрани преди коронавирусната пандемия, посочва, че скокът се дължи на възстановяването на капиталовите пазари след 2018 г., когато бяха засегнати от търговското напрежение между САЩ и Китай. В Азия индексът Shanghai Composite завърши 2019 г. с 22% повишение, а японският Nikkei записа 18% ръст.

По-голямата част от ръста на броя на азиатските милиардери е записан в Китай.

Днес страната е дом на 342 милиардери, или с 20% повече спрямо миналата година. Това е и втората страна в света по брой милиардери след САЩ.

Индия е втора по брой в Азия, а в глобален план е на осмо място, след като записа годишен скок от 6% до 87 души.

Сингапур се нарежда на трето място в региона и на 15 в света, след като броят на милиардерите достигна 45, или с 15% повече спрямо година по-рано.

Хонконг се очертава като градът с най-много милиардери в Азия – 96. Това се случва въпреки трудната година за полуавтономния регион, който продължава да се бори с политически и икономически проблеми.

Пекин е втори с 57 милиардери, последван от Сингапур (45), Шънджън (39), Мумбай (38), Ханджоу (32) и Токио (15).

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лесно ли се усвояват бонусите на Sesame?