IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бангладеш с план как да съживи копринената си индустрия

Търговията с коприна от Бангладеш претърпя сериозен удар през периода от 1990 до 2000 г., когато масовият внос на евтина китайска коприна наводни местния пазар

22:37 | 08.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бангладеш иска да съживи копринената си индустрия, една от най-старите в света, която бе застрашена през последните години от конкуренцията на евтините китайски коприни, съобщи Франс прес.

Областта Раджшахи се намира в северозападната част на Бангладеш, граничи с Индия и има 160 милиона жители. От дълго време тя се слави с висококачествената си коприна, която се произвежда от ларвите на копринените пеперуди, които се хранят от листата на черниците.

Броят на хората, отглеждащи копринени буби, е намалял от 10 хол. души преди няколко години до едва 2 хил. днес.

"Копринарството има големи перспективи, ако можем да го развием правилно", каза пред Франс прес Абдул Хаким, директор на Съвета за развитие на коприната на Бангладеш. 

Търговията с коприна от Бангладеш претърпя сериозен удар през периода от 1990 до 2000 г., когато масовият внос на евтина китайска коприна наводни местния пазар.

Разрастващата се икономика на страната с близо 7,9% за финансовата 2017-2018 г. доведе до засилено търсене на коприната от Раджшахи. Правителството започна изпълнението на план за няколко милиона долара, който цели да възроди тази индустрия и да създаде стотици хиляди нови работни места.

"Планът ни е да доведем китайски експерти, които да обучат развъдчиците ни. Това ще увеличи производството на коприна", обясни Абдул Хаким.

Копринено сари, средно качество от Раджшахи, се продава за около 100 долара, а най-изисканите модели могат да струват над 250 долара на местния пазар. Тези цени са оправдани, защото става дума за изключително старателен процес на производство.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още