IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлинале - глътка оптимизъм за изпадналия в криза свят

За 67-ото си издание фестивалът е подготвил селекция от 400 продукции, от които 18 са с амбицията да спечелят наградата "Златна мечка"

21:13 | 31.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Наградата &quot;Златна мечка&quot;, Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Наградата "Златна мечка", Архив, Ройтерс

Международният филмов фестивал в Берлин, който започва на 9 февруари, ще отговори на кризите в съвременния свят с оптимистична програма и блясък, съобщиха АФП и ДПА.

За 67-ото си издание фестивалът е подготвил селекция от 400 продукции, от които 18 са с амбицията да спечелят наградата "Златна мечка". Директорът на фестивала Дитер Кослик увери при представянето на програмата, че Берлинале ще защити репутацията си на ангажиран кинофестивал, но ще внесе светлина и блясък в сегашния свят в криза, посочва БТА. 

"Съставихме програма от филми на тема кураж и оптимизъм, които са с много хумор" - каза Дитер Кослик.

Програмата на Берлинале изобилства от филми на съвременна тема - правата на малцинствата, климатичните промени, проблемите във водещите световни политически движения. Фестивалът е признат за един от най-политизираните в света.

Тази година той отново отделя голямо внимание на европейското кино с участието на режисьори като полякинята Аниешка Холанд, германеца Фолкер Шльондорф, финландеца Аки Каурисмаки и румънеца Калин Петер Нетцер.

Суперпродукциите ще бъдат представени извън конкурсната програма, като "Т2 Трейнспотинг" на британеца Дани Бойл и новия филм за Върколака "Лоугън" с режисьор Джеймс Манголд.

Кинофестивалът в Берлин се готви да посрещне Ричърд Гиър, Итън Хоук, Джефри Ръш, Пенелопе Крус, Хю Джакман, Робърт Патинсън, Катрин Деньов.

Ричард Гиър партнира на Стив Куган, Лора Лини и Ребека Хол в трилъра "Вечерята" на Орън Мувърман. Кристин Скот Томас, Патриша Кларксън и Килиън Мърфи са звездите във филма "The Party" на Сали Потър. Аки Каурисмаки ще представи филм за бежанци, озаглавен "Другата страна на надеждата". Пенелопе Крус пък участва в "Кралицата на Испания" на родения в Мадрид режисьор Фернандо Труеба.

67-ото издание на международния филмов фестивал в Берлин ще бъде открито на 9 февруари със световната премиера на френския филм за живота на легендарния джаз пианист и композитор Джанго Райнхард. "Джанго" на режисьора Етиен Комар е и един от 18-те филма в конкурсната програма.

Председател на журито за конкурсната програма е холандският режисьор Пол Верховен. Наградите "Златна мечка" и "Сребърна мечка" ще бъдат връчени на 18 февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още