IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос е бизнесмен на десетилетието според световните финансoви директори

Според проучване на CNBC почти една трета от главните финансови директори определят Безос като най-впечатляващ бизнес лидер

12:11 | 12.12.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Повечето финансови директори по целия свят смятат, че основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос трябва да се е топ бизнесменът на десетилетието. Почти една трета от главните финансови директори, според последното проучване на Глобалния финансов съвет на CNBC, определиха Безос като най-впечатляващ бизнес лидер.

Джак Ма, основател на конкурентната онлайн платформа за пазаруване Alibaba, и ръководителят на Tesla Елон Мъск се класират съответно на второ и трето място. Други имена, избрани от финансовите директори, са Сатя Надела, Тим Кук, Уорън Бъфет и Джейми Даймън.

Безос слага началото на Amazon в средата на 90-те години, когато сайтът действа като онлайн книжарница. Сега това е най-голямата по оборот компания в света сред онлайн търговците, а също така печели приходи и от дейностите си в облачните услуги и изкуствения интелект.

През 2015 г. Amazon надмина Walmart, превръщайки се в най-големия търговец на дребно в Америка. През 2018 г. компанията регистрира продажби в размер на близо 233 млрд. долара. Според Forbes и Bloomberg's Billionaires Index в момента личното състояие на Безос възлиза на 109 млрд. долара.

Глобалният финансов съвет на CNBC представлява някои от най-големите публични и частни компании в света, които заедно имат близо 5 трилиона долара пазарна стойност, съобщава изданието.

Според проучването 71% от анкетираните са отговорили, че не очакват икономиката на САЩ да изпадне в рецесия през 2020 г. Мениджърите от Европа, Близкия изток и Африка са по-малко оптимистични за икономическите перспективи на САЩ, като почти половината смятат, че продукцията може да се свие през следващата година. Близо една трета (30,9%) от анкетираните финансови директори прогнозираха, че няма да има съкращаване или увеличаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ през 2020 г.

Що се отнася до акциите, 55% от финансовите директори на САЩ очакват нивото на индекса на сините чипове Dow Jones да се повиши над 29 000 пункта, а 40% прогнозират, че то ще падне отново под 24 000 пункта. Останалите 5% не са сигурни.

Според Съвета глобалните икономически перспективи при 4 от 11 държави или региони - Китай, еврозоната без Великобритания, Латинска Америка без Бразилия и Обединеното кралство - се разглеждат като „намаляващи“. Всички останали области са оценени като „стабилни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
сравнението ми с картела е зада ти покажа че не трябва да си вадиш изводи само по крайни резултат .... ами и по процеса/пътя на постигането му ! Щото по тази логика Ескобар е по добър мениджър от Безос :) .. .въпреки наградата му е за бизнесмен, а не мениджър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
А дали е направил нещо ползно за обществото няма никаква връзка с темата.---разбира се че има .. ако сега няма това е дефект на системата и трябва да има. Икономиката трябва да е слуга на обществото, а не обратното.И в този ред на мисли, хора като Безос не трябва да модел !Плюс това впеачтляващите му резултати не е задължително да са заради мениджърките му способности, Амазон винаги е била доста надолу в класациите за качество на работно място! по скоро резултатите му са защото е безскруполно и брутално кооопиле, на което не му пука за хората около него ! епа мерси за такъв модел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Не съм твърдял, че си по-лош човек, а че си по-лош мениджър и като такъв не си компетентен да даваш оценка на бизнес уменията на Безос или някой друг. Аз също, затова мога да съдя единствено по резултатите. В случая, те са повече от впечатляващи. А дали е направил нещо ползно за обществото няма никаква връзка с темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
е и ? Що за нефелно сравнение? Аз и нарко-картел не мога да организирам за 25 години, това прави ли ме по лош човек ? или нарко-босовете по добри бизнесмени ?Кво е толкова е направил Безос за обществото? ... един голям онлайн Уолмарт, който краде бизнеса от другите онланй търговци които ползват платформата му .... и облака (само за него има моите поздравления, но не и долния му магазин) ...Аз се възхищавам само на смислени бизнесмени ... дето с бизнеса си правят нещо полезно за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
не се сещам да си ми духххал, че да ме обвиняваш в педалство ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
Ти пък точно какво имаш против него?Нали ви спонсорира всички гей активности и кампании. Това не е ли достатъчно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Тебе не те виждам да създадеш компания от нулата и за 25 години да я издигнеш на върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Сметай кво е нивото при топ мениджърите, щом тоя е бизнесмена на десетилетието ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още