IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бижутерите в Индия се надпреварват да свалят цените на златото преди Дивали

Нарастващите цени на златото в Индия смущават както бижутерите, така и обикновените хора, които по традиция купуват златни бижута по време на фестивала

16:10 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

По-малко от месец преди Дивали - хиндуистки религиозен празник, равносилен на християнската Коледа, когато покупките на злато обикновено са пикови, бижутерите подготвят големи намаления и промоции, за да привлекат купувачите.

Предстоящият "Фестивал на светлината" носи надежда за бижутерите в Индия  - държавата, която е вторият най-голям потребител на злато в света.

Цената на златото се покачи през 2019 г., достигайки шестгодишен връх в доларово изражение, тъй като инвеститорите се притесняват от въздействието на търговската война между САЩ и китай, централните банки намаляват лихвите и акциите поскъпват, съобщава Bloomberg.

В Индия цените на златото достигат рекорд през септември, в момент, когато икономическият растеж на страната се забавя, безработицата нараства, а банковата система е обхваната от криза на доверието.

Вносът на злато пада за трети пореден месец през септември до най-ниското за повече от три години ниво, тъй като бижутерите намаляват поръчките.

„Купуването и носенето на златни бижута по време на фестивали е наша традиция от десетилетия“, коментира Маниш Котекар, 28-годишен таксиметров шофьор в Мумбай. „Чакахме цените да паднат, преди да купим злато, тъй като цените са твърде високи“, допълва той.

Ако цените не паднат под текущите нива по време на Дивали, „може да не купуваме тази година. Просто не е в рамките на нашия бюджет да купуваме на тези цени", допълва той.

Фючърсите на златото в Мумбай достигнаха най-високото ниво от 39 885 рупии (561 долара) за 10 грама в началото на септември. Макар цените да са спаднали с около 4% от този пик, те все още са с над 20% по-високи от миналата година.

Дивали се пада на 27 октомври и е предшестван от Дхантерас, най-благоприятният ден в хиндуисткия календар за закупуване на злато.

„Дивали ще бъде просто фестивал в календара тази година и изобщо няма да е повод за празнуване на бижутерите на пазара. Положението е много лошо”,  казва Кетан Шроф, директор на базираната в Мумбай бижутерия Penta Gold Pvt. и бивш съвместен секретар на India Bullion and Jewellers Association. Според него компаниите дават големи отстъпки, "защото няма клиенти."

Бижутерите „ще се опитат да стимулират търсенето, но в светлината на общото икономическо забавяне няма голяма промяна в перспективите преди декември“, заяви Хариш Галипели, ръководител на стоки и валути в Inditrade Derivatives & Commodities.

Фючърсите на  Multi Commodity Exchange of India паднаха с 0,2% до 38 403 рупии в Мумбай в четвъртък, докато в чужбина спот златото поскъпна с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още