IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш медиен магнат купува National Enquirer за 100 млн. долара

Джеймс Коен от Hudson News купува таблоида и сестринските му издания Globe и National Examiner

23:17 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията, която притежава National Enquirer, се съгласи да продаде преследвания от скандали таблоид на бивш магнат в оперирането на вестникарски будки и разпространението на списания за сто милиона долара, съобщава запознат източник, цитиран от Wall Street Journal.

60-годишният Джеймс Коен, чието семейство създава компанията Hudson News, най-известна с оперирането на вестникарски будки на летища и гари, се е съгласил да придобие клюкарския седмичник, казва източникът. Компанията на Коен Hudson Group беше придобита от швейцарския търговец на дребно с безмитни стоки Dufry през 2008 г. Коен остава в борда на директорите на компанията.

American Media съобщи миналата седмица, че обмисля продажбата на Enquirer и на сестринските таблоиди Globe и National Examiner и очаква да сключи сделка „в близко бъдеще“.

Компанията, която има големи дългове, се озова под светлините на прожекторите, след като призна, че е платила тайно от името на президента Доналд Тръмп на жени, които твърдели, че са имали връзка с него.

Миналата година издателството постигна споразумение с прокуратурата в Манхатън, като призна, че е платило 150 хил. долара през 2016 г. на бивш модел от Playboy да не разкрива аферата си с Тръмп преди десет години, използвайки т. нар. тактика „хвани и убий“. Тръмп отрича аферата.

Продажбите на Enquirer от години рязко намаляват. Средните седмични продажби на таблоида достигнаха 218 хил. броя в шестте месеца до края на декември. Това е спад с 41% от 2015 г. насам, сочат данни на Alliance for Audited Media.

Седмичните продажби на Globe също са спаднали с 34% до 117 хил. броя през същия период.

Въпреки че Enquirer е най-известното издание на American Media, компанията притежава и други клюкарски списания като Ok!, Star и Us Weekly, което придоби за 100 млн. долара през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още