IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone влиза във Versace

Американският финансов инвеститор си осигурява 20%-ен дял за 210 млн. евро

20:55 | 27.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сделката оценява Versace на 1 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката оценява Versace на 1 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Италианската модна къща Versace вече не принадлежи само на семейство Версаче. Американският финансов инвеститор Blackstone е купил 20 процента от италианската модна къща  в сделка за 290 млн. долара (210 млн. евро), съобщиха днес двете компании, цитирани от DPA.

Фамилията на основателя и дизайнер Джани Версаче, която запази контрола след убийството му в САЩ през 1997 година, ще прибере 60 млн. евро чрез своя GIVI Holding, а останалите 150 млн. евро ще  отидат за увеличаване на капитала. В бъдеще американците ще имат и свой представител в Борда на директорите на модната компания.

Сделката оценява Versace на 1 млрд. евро, което е над два пъти повече от очакваните 480 млн. евро приходи за миналата година. Компанията ще обяви резултатите си през март.

Семейството винаги ще „бъде сърцето на компанията", заяви Versace. Компанията е основана през 70-те години от Джани Версаче. След смъртта му досега 30 на сто от компанията принадлежат на брат му Санто, който е шеф на Управителния съвет, 20 процента – на сестра му Донатела, която е главният дизайнер, а останалите 50 на сто бяха във владение на дъщерята на Донатела - Алегра.

„Инвестицията на  Blackstone ще позволи на  Versace да покаже целия си потенциал“, заявява Донатела Версаче. Директорът на американския фонд Стивън Шварцман заяви от своя страна, че компанията му ще позволи на  Versace да изпълни целите си за печалба.

Свежите пари от Blackstone ще бъдат използвани за отваряне на нови магазини "на съществуващи и нововъзникващи пазари", разширяване на продуктовата линия, развиване на Versus Versace и други марки на групата, както и за разрастване на мрежите за онлайн продажби, се казва в изявлението на двете компании. 

Италианската модна компания очаква стабилен ръст на приходите в размер на 18% за миналата година. Стойността на продажбите се очаква да се покачи на до 480 млн. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още