IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бляскавото откриване на сезона в Ла Скала е под въпрос

Китай може и да изкупува компаниите ни, но не може да купи изкуството ни, каза директорът на миланската опера в протеста си срещу бюджетните съкращения

15:43 | 03.12.10 г.
Бляскавото откриване на сезона в Ла Скала е под въпрос

Протестите срещу правителствените съкращения на бюджета за изкуство в Италия може да помрачат бляскавата нощ на откриването на миланската опера следващата седмица, съобщава Ройтерс.

Артистичният директор и генерален мениджър на Ла Скала Стефан Лиснер „размаха юмрук“ във вторник тази седмица и изрази недоволството си относно решението на италианския премиер Силвио Берлускони да намали държавните субсидии за изкуство с една трета през следващата година.

„Намираме се в много опасна ситуация“, каза Лиснер пред репортери.

Орязването на бюджета за изкуство е част от мерките, които правителствата из цяла Европа вземат, за да запазят финансовата и икономическа си стабилност.

Стремежът е страните да се предпазят от заплахата, която идва от нестабилността на Ирландия и нарушеното доверие към финансите на страните от Стария континент.

Ежегодното откриване на сезона в Ла Скала е едно от най-значимите културни събития и е посещавано от едни от най-богатите и известни хора по света.

Орязването на бюджета за изкуство обаче доведе до затварянето на театри в Италия през изминалия месец, а протестите срещу намаляването на бюджета доведоха до изтеглянето от сцена на операта на Джузепе Верди „Симоне Боканегра“, която се поставяше в Ла Скала през май.

„Ако правителството не промени плановете си, всички опери ще бъдат принудени да затворят врати“, каза Лиснер пред медиите.

Миланската скала е на втория етап от амбициозния си план да постави тетралогията на Вагнер. Завършеният вариант на четирите опери ще стане реалност до 2013 година, когато се отбелязва 100-годишнината на немския композитор.

Ла Скала получава 40% от годишния си бюджет, който е в размер на 100 млн. евро, от държавата. Подобно на много други културни институции обаче, операта се сблъска с големи съкращения в бюджета този сезон, които се очаква да продължат.

„Страни като Италия, Германия или Франция трябва да подкрепят културата по време на трудните икономически времена“, казва Лиснер. „Китай може и да изкупува компании, но никой не може да купи изкуството ни.“

Кина, театри и опери из цяла Италия затвориха врати миналия месец за един ден в знак на протест срещу орязания бюджет.

Правителството на страната понесе и критики от страна на гилдията и гражданите заради срутването на части от историческия Помпей. Древният римски град, който датира от преди 2 000 години, е изгорен при изригване на вулкана Везувий през 79 година пр. Хр. и е в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още