IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадата в Индия доведе до скок на цените на алкохола на сивия пазар

Нараснали са и онлайн търсенията за технологии за производство на домашен алкохол

22:49 | 14.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Цените на алкохола на индийския сив пазар са скочили над четири пъти, а онлайн търсенията със съвети как да се произведе алкохол у дома са нараснали по време на националната блокада заради коронавируса. Междувременно баровете и магазините за алкохол са затворени за седмици в по-голямата част от страната, предава Ройтерс.

Мнозина обаче се насочват към нелегалния алкохол, твърдят митническите власти и полицията, които са забелязали, че има значително увеличение на търсенето на контрабадни напитки, които в миналото отнеха доста животи сред по-бедното население, което не може да си позволи маркови питиета.

„Платих 700 рупии (9 долара) за струваща 170 рупии бутилка уиски“, твърди Маниш, който е помолен да посети близката млекарница в Мумбай по залез, за да получи тайно поръчката си. „Мнозина са готови да платят дори по-високи цени за алкохол, но не успяват. Късметлия съм, че успях да се сдобия поне с нещо“, коментира още Маниш, който е пожелал да разкрие само първото си име.

По-високите доходи в страната и нарастващото градско население доведоха до скок в консумацията на алкохол в Индия през последните няколко години.

Според Google Trends онлайн търсенията на „как да направиш алкохол у дома“ в Индия са скочили в седмицата от 22 до 28 март – същата, в която премиерът Нарендра Моди наложи национална блокада.

В края на март търговците на сивия пазар са искали двойни цени, но сумите са нараствали ежедневно, докато по това време магазините за алкохол са затваряли врати, за да се предотвратят незаконните продажби, твърдят властите. Блокадата в Индия беше удължена до началото на май, тъй като броят на случаите на коронавирус премина границата от 10 хил.

„Дори хората, които пият редовно, разполагат с ограничени запаси, които трябва да са изчерпани досега. През следващите седмици все повече потребители ще се опитват да купуват от сивия пазар“, коментира служител, занимаващ се с акцизите в западния щат Махараштра.

Тъй като цените на марковите алкохолни напитки се покачиха, някои потребители като Нареш от централноиндийския град Индор са принудени да пият домашни напитки, известни още като „селски алкохол“.

Но в северния щат Утар Прадеш двама души починаха миналата седмица, след като са консумирали приготвен вкъщи алкохол. Петима други са приети в болница в критично състояние, твърди полицията.

Липсата на алкохол дори доведе до разбиването на магазини за вино и измами, в рамките на които потребителите са платили онлайн за алкохол, който така и не им е доставен, допълва представител на полицията в град Пуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Блокадата в Индия беше удължена до началото на май, тъй като броят на случаите на коронавирус премина границата от 10 хил."На милиард и четиристотин милиона , ежедневно умират 26600 души ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още