IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ отрази Пловдив – Европейска столица на културата с възпоменателна монета

Сребърната десетолевка ще се продава от 7 януари в централната банка и в клоновете на някои търговски банки

14:28 | 04.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 7 януари Българската народна банка пуска в обращение възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“, която е първата от монетната програма на централната банка.

Номиналът на сребърната пара е 10 лева, а цената – 78 (седемдесет и осем) лева.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, околовръст са надписите: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, годината на емисията „2019“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На обратната страна на монетата е изобразен Античният театър в Пловдив и околовръст има надписи: „ПЛОВДИВ“ и „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА“.

Автори на художествения проект са Пламен Чернев и Преслав Чернев. Монетата е отсечена в Монетен двор ЕАД в тираж 3 хиляди броя, съобщи пресцентърът на централната банка.

Теглото на сребърната пара е 23,33 грама, диаметърът ѝ е 38,61 милиметра, а съдържанието на метала е
Ag, проба 925/1000 м.

Монетата ще се продава на две каси в Българската народна банка – на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 7 януари до 9 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще се продава без ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Kikaha2
преди 5 години
чистотата, грамажа, цената ... май само за културтрегери.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Ag, проба 925/1000Защо не е от чисто сребро, много ме дразни като видя проба 925, цената е висока а грамажа нисък, можеха поне с чистотата малко да спечелят почитатели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още