Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

БНБ пуска сребърна десетолевка "Нестинарство"

От 17 май БНБ и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк ще предлагат възпоменателната монета

БНБ пуска сребърна десетолевка "Нестинарство"

Изображение: БНБ

От 17 май Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „Нестинарство“ от серията „Български традиции и обичаи“.

Още по темата

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе е надписът „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2021“.

На гърба на сребърната пара са изобразени три нестинарки, танцуващи върху жарава; в полукръг горе е надписът „БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“, а долу „НЕСТИНАРСТВО“.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Цената на десетолевката е 96 (деветдесет и шест) лева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 17 до 19 май всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „Нестинарство“ ще се продава без ограничения.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Момчил Георгиев: Липсва стратегия за развитие на българската култура