IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска в обращение монета, посветена на Стоянка Мутафова

С медната двулевка в тираж 4 хиляди броя се отбелязват 100 години от рождението на голямата българска актриса

12:21 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Изображение: БНБ</em></p>

Изображение: БНБ

От 24 януари 2022 г. Българската народна банка пуска в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“.

Номинална стойност на монетата е 2 лева, но колекционерите ще могат да си я купят за 30 (тридесет) лева, съобщи на сайта си централната банка.

Медната пара е с проба 999/1000, качество – мат-гланц, висше. Монетата е с тегло 16,4 грама, с диаметър – 34,2 мм, гурт – гладък.

Тиражът ѝ е 4 хиляди броя.

На лицето на монета е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу годината на емисията „2022“ и номиналната стойност „2 ЛЕВА“.

На гърба на монетата е изобразен портретът на Стоянка Мутафова, а вдясно в полукръг - надпис на два реда „100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯНКА МУТАФОВА“.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на четири банки – Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 24 до 26 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още