IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ пуска в обращение сребърна монета „Хан Тервел“

Монетата ще се продава от 26 юни на цена от 66 лева на касите на централната банка

22:18 | 23.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение възпоменателна сребърна монета с нанесено частично позлатяване „Хан Тервел“. Паричката е от серията „Средновековни български владетели” и ще се продава на касите на БНБ от 26 юни на цена от 66 лева при номинална стойност на монетата от 10 лева, съобщиха от централната банка.

На лицевата страна, в позлатен медальон е изобразен печатът на хан Тервел. Отдолу са номиналната стойност „10 ЛЕВА“, емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата и годината на емисията на монетата „2017“.

На обратната страна на монетата, отделено със зрънчест пръстен, е изображението на хан Тервел, предвождащ българската войска. Околовръст, по външния пръстен е изписано „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ“ и „ХАН ТЕРВЕЛ“.

Теглото на монетата е 23,33 грама и ще бъде отсечена в тираж 3 000 броя.

Хан Тервел е наследник на хан Аспарух от рода Дуло, приема се за негов първороден син. Идва на власт непосредствено след смъртта на хан Аспарух в края на 700 г.

Според Именника на българските ханове той управлявал 21 години. Активната и гъвкава международна дейност, военната сила и стратегия на хан Тервел допринасят много за укрепването на българската държава през първите десетилетия на VІІІ век.

Сключените от него договори с Византия утвърждават България като важна и независима политическа сила.

Ханът съчетава дипломацията с военната сила, благодарение на което постига изключителен авторитет и международно признание на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още