IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing ще прави новите самолети за Белия дом на стойност 3,9 млрд. долара

Машините трябва да са готови до 2024 г. и по думите на Доналд Тръмп ще бъдат най-красивите и най-добрите в света

08:53 | 18.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската самолетостроителна компания Boeing получи договор на стойност 3,9 млрд. долара за два нови самолета 747-8, които ще бъдат използвани като Air Force 1 от американския президент, предадоха Ройтерс и Bloomberg.

Самолетите трябва да бъдат доставени до декември 2024 г. - последната година от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Те ще бъдат в цветовете на американски флаг - червено, бяло и синьо, вместо в небесно синьо и бяло - комбинация, въведена от президента Джон Кенеди.

Доналд Тръмп заяви, че новите президентски самолети ще са "невероятни", "най-красивите и най-добрите в света".

Решението беше огласено от Пентагона вчера, уточнява БТА. Контрактът следва очертанията на неофициална сделка между Boeing и Белия дом от февруари. 

До това споразумение се стигна, след като Тръмп възрази срещу цената от над 4 милиарда долара, залегнала в предишна сделка за Air Force 1 Президентът се оплака в Twitter, че "цените са извън контрол" и обяви, че отменя поръчката. 

Тръмп постигна неофициална сделка в края на февруари с базираната в Чикаго Boeing за договор на фиксирана цена, за който говорител на Белия дом по онова време заяви, че ще спести на данъкоплатците 1,4 млрд. долара спрямо по-ранна прогнозна оферта за закупуване и оборудване на два президентски самолета. Но публични оценки показват, че спестяванията ще бъдат далеч по-ниски - може би няколкостотин милиона долара.

"Boeing ни даде добра цена и успях да икономисам 1,5 млрд. долара и да поръчам нов модел за страната", изрази задоволство Тръмп в интервю, заснето от телевизия CBS в събота и излъчено вчера. 

Сделката обхваща два по-големи, по-модерни, по-бързи и по-икономични самолета от сегашните 30-годишни 747-200, които струват 180 хил. долара на час. 

Голяма част от разходите за президентския самолет са заради скъпи и сложни модификации, които се изискват, за да се превърнат емблематичните джетове на Boeing в летящите крепости, които пренасят американски президенти по целия свят.

Те ще бъдат оборудвани с двойни помощни агрегати, а не с един, който е стандарт за търговските джетове, заедно със сложна комуникационна система, работно помещение и помещение за почивка за първото семейство, асансьори за облекчаване на бординга, възможности за самозащита и други екстри.

Военновъздушните сили на САЩ решиха през 2015 г. да възложат на Boeing ексклузивна сделка за изграждане на заместници на Air Force One без конкуренция, като същевременно настояваха на подизпълнителите да им бъде разрешено да предлагат своите специализирани съоръжения. Службите решиха тогава, че самолетът на Boeing е единственият, произведен в САЩ, „който, когато е напълно модифициран, отговаря на необходимите критично важни възможности", от които президентът се нуждае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още