IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богат, по-богат, ФИФА

Само резервите на международната футболна организация са за над 1,5 млрд. долара

10:49 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скандалът е по първите страници на вестниците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скандалът е по първите страници на вестниците. Снимка: Ройтерс

Официално ФИФА, която е със седалище в Цюрих, е сдружение с нестопанска цел съгласно швейцарското законодателство. Всъщност разследваната в последните дни заради съмнения в корупция световна футболна организация е бизнес за милиарди долари.

Само резервите, с които разполага ФИФА, са впечатляващи: в края на 2014 г. те са в размер на 1,52 млрд. долара. Едва през 2007 г. резервите не бяха дори наполовина на това ниво. Според устава на ФИФА приходите и разходите трябва да се балансират, но също така организацията има правото да създава резерви, за да се "гарантира бъдещото изпълнение на най-важните задачи". ФИФА оправдава високите резерви в своя финансов отчет с високата икономическа зависимост от Световното първенство и "факта, че това голямо събитие едва ли може да се застрахова при някакъв провал".

Постоянно увеличаващите се резерви ФИФА финансира от нетната си печалба. Тя варира, разбира се, понякога доста силно и през годините, които се провежда Световно първенство, достига особено високи стойности, за последно през 2006, 2010 и 2014 г. Неотдавнашното Световно първенство в Бразилия беше "огромен успех", пише ФИФА в отчета си. Като цяло турнирът струва 2,22 млрд. долара и по този начин – повече от предварително очакваното в бюджета. Но това се компенсира от общите приходи от 4,83 млрд. долара. Само телевизионните права са почти половината от тази сума.

Във всеки случай, приходите от телевизионни и маркетингови права през последните години се увеличават стабилно. Една промяна в така наречените права за продажба на билети също доведе до скок в приходите, както показва сравнението на 2013 г. и 2014 г. Преди приходите от правата за продажбата на билети се вливаха в съответните местни организационни комитети, а сега – във ФИФА.

ФИФА, която представя своите финансови отчети на всеки четири години, подчертава, че тя също така инвестира във футбола: В последния период 2011-2014 г. са били вложени 1,05 млрд. долара в проекти за развитие на футбола, докато в периода 2007-2010 г. сумата е била само 794 млн. долара. Общо 72% от общите разходи са пряко вложени във футбола, пише във финансовия отчет.

В момента асоциацията е разтърсена от най-големия корупционен скандал в историята си. Разследванията в САЩ и Швейцария са по подозрение, че при възлагането на световни първенства длъжностни лица са получавали подкупи. Малко преди неотдавнашния конгрес на ФИФА конгрес в Цюрих бяха арестувани няколко високопоставени служители, а седалището на организацията бе претърсено. Във вторник вечер дългогодишният президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви оставката си.

Infographic: FIFA's Revenue Is Booming | Statista

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още