IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатата история от гафове на шефа на организационния комитет на Игрите в Токио

Бивш премиер на Япония и страстен фен на спорта, Йоширо Мори е силно критикуван през годините заради своите неуместни забележки

10:19 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kim Kyung-Hoon/Reuters/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Bloomberg

Президентът на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио Йоширо Мори ще подаде оставка в петък (12 февруари) заради скандала с направите от него сексистки коментари по адрес на жените преди седмица, съобщава Ройтерс. Но отвъд това Мори има богата история от гафове и сексистки забележки, които помрачават кратката му кариера като министър-председател на Япония в периода 2000-2001 г.

83-годишният шеф на организационния комитет на Игрите в Токио, който се бори с рак на белите дробове от години, заявява, че последната му обществена служба в Япония ще доведе до успешното осъществяване на летните Олимпийски игри в Токио. 

Но той беше принуден да се оттегли само месеци преди началото на Игрите, отложени с една година заради пандемията от коронавирус, след като предизвика буря от критики, посочвайки, че жените говорят твърде много.

"Ако увеличим броя на жените членове на комитета, трябва да се уверим, че времето за изказването им е ограничено, тъй като те имат проблеми с приключването, което е досадно", заяви Мори преди седмица. "Имаме около седем жени в организационния комитет, но всяка осъзнава своето място", допълва той.

Забележките му предизвикаха гневни коментари в социалните медии, което доведе до извънредна пресконференция на 4 февруари. На нея Мори първо заяви, че коментарите му са "неподходящи" и противоречат на олимпийския дух, след което добави, че не смята, че трябва да се тревожи за броя на жените на високопоставени позиции.

"Напоследък не слушам толкова много жени, така че не знам", изтъква Мори, попитан от журналист дали има основание да прави подобни забележки.

Страстен състезател по ръгби и привърженик на университетските спортни отбори, Мори сравнява играта с връзката си с коалиционното правителство, което той ръководи като премиер преди 20 години. „При играта на ръгби един човек не става звезда, а играе за всички и всички играят за един ", подчертава той.

Но краткото му управление като министър-председател е белязано от поредица от гафове. Докато играе голф, Мори научава за инцидента с американска подводница и потопената от нея японска риболовна лодка. Той обаче остава на игрището въпреки жертвите от японска страна, като събитието поставя начало на дипломатическа криза с най-важния съюзник на островната държава.

Мори, който е родом от Северозападна Япония, става министър председател през 2000 г., след като неговият предшественик Кейдзо Обучи почива заради фатален инсулт същата година.

Мори коментира „Компютърен проблем 2000 г.“, известен в САЩ по това време, като посочва за американците, че „когато има прекъсване на електричеството, убийците винаги излизат навън. Такъв тип общество са те“.

След като става премиер, Мори почти веднага започва да губи доверието на хората, като в рамките на година рейтингът му пада до едноцифрени стойности.

Все пак Мори остава в политиката до 2012 г., работейки по дипломатическата линия Япония-Русия. Той помага на страната да спечели домакинство за световното първенство по ръгби през 2019 г. и за Олимпийските игри в Токио година след това.

Гафовете обаче продължават.

"Не бих нарекъл жени, които нямат дори едно дете, егоисти, но е малко странно, че трябва да бъдат подкрепяни с парите на данъкоплатците, след като се радват на свободата си", заявява Мори през 2003 г., две години след като се оттегля като премиер на Япония.

През 2014 г., когато е назначен за ръководител на организационния комитет на летните Игри в Токио, Мори предизвика възмущение, като изтъква, че скейтърът Мао Асада има навика „винаги да пада в най-критичния момент“.

Мори е женен за Киеко, с която се запознава, докато са студенти в токийския университет „Уаседа“. На 4 февруари той посочва, че съпругата му и неговата дъщеря са му се скарали заради сексистките забележки по адрес на жените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още