IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на милиардерите се увеличава до рекордно ниво

През втората година на пандемията богатите по света увеличиха значително състоянието си. Дали трендът ще продължи и през тази година, е под въпрос

11:37 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

500-те най-богати хора в света са загубили общо 1,4 трилиона долара през тази година, включително 206 млрд. долара само в понеделник, показва Индексът на милиардерите на Bloomberg, тъй като световните финансови пазари се огъват под тежестта на по-високите лихвени проценти и инфлацията.

Това е в рязък контраст с тренда от миналата година, когато бързо растящите пазари увеличиха броя на хората с високо материално състояние в света с около 8%, включително с 13% в Северна Америка, показва доклад на Capgemini за световното богатство, публикуван във вторник.

През миналата година богатите хора по света са се възползвали от по-високите цени на акциите и икономическото възстановяване след кризата с пандемията през 2020 г. Според изчисленията на консултантската фирма активите им са нараснали с 8% спрямо предходната година и са достигнали рекордните 86 трлн. щатски долара (около 82 трлн. евро).

В същото време клубът на доларовите милионери се разраства, включително в Германия, която е една от трите страни с най-голямо богатство. „Въпреки това прогнозата ни за 2022 г. е много по-предпазлива", казва пред DPA експертът от Capgemini Клаус-Георг Майер, имайки предвид цялостното развитие.

Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки в борбата с високата инфлация се отразява негативно на настроението на фондовите пазари и оказва натиск върху цените на акциите. Според оценки на Capgemini богатството на хората с инвестиционни активи от поне 1 млн. долара в световен мащаб е намаляло с около 4% от края на миналата година до края на април 2022 г.

Според изчисленията през миналата година клубът на доларовите милионери в света отново е нараснал значително - със 7,8% до 22,5 милиона членове. В Германия са добавени почти 100 хил. души, или 6,4%. Във федералната република са преброени общо 1,63 млн. членове на ексклузивния клуб. „Ако погледнем назад към последните няколко години, нещата вървят постоянно нагоре", казва Майер.

Според изчисленията общият размер на активите на доларовите милионери в Германия е нараснал със 7,4% до около 6,3 трлн. долара (около 6 трлн. евро). Освен по-високите цени на акциите за това са допринесли и по-високата норма на спестяване и бумът на недвижимите имоти.

САЩ са начело по доларови милионери

За сравнение: по данни на Бундесбанк в края на миналата година финансовите активи на частните домакинства в Германия са възлизали на около 7,61 трилиона евро. Това включва пари в брой и банкови депозити, ценни книжа като акции и други активи, както и вземания от застрахователни компании, но не и недвижимо имущество.

Според Capgemini Германия продължава да бъде една от страните с най-много доларови милионери. САЩ (7,46 млн. души) са на първо място, следвани от Япония (3,65 млн. души). Китай се нарежда на четвърто място след Германия с 1,54 млн. богати лица. „Въпрос на време е Китай да изпревари Германия", подозира Майер. Общо 63,6% от всички доларови милионери в света са съсредоточени в тези четири държави.

Най-силен ръст през миналата година по света е имало сред богатите, които разполагат с инвестиционни активи от поне 30 млн. долара. Общото им богатство нараства с 8,1%. Броят на свръхбогатите се е увеличил с 9,6% до около 220 хил. души.

Наскоро публикувани проучвания по темата стигат до подобно заключение, макар че цифрите не са идентични поради различия в методологията. В своя годишен „Доклад за световното богатство" Capgemini взема предвид акции, ценни книжа с фиксиран лихвен процент, алтернативни инвестиции като частен капитал, парични средства, както и недвижими имоти, ако не се използват от собственика. Не са включени колекции или дълготрайни потребителски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още