IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Booking съкращава всеки четвърти служител

Компанията ще се раздели с около 4000 души от екипа си в глобален мащаб

15:26 | 04.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Booking Holdings е поредният онлайн гигант в областта на туризма, който съкращава хиляди работни места, след като пандемията нанесе силен удар на бранша, предава Bloomberg.

Около 25% от служителите на Booking.com, най-големият бизнес на компанията, ще бъдат освободени, обяви компанията. Става дума за около 4000 души глобално.

Главният изпълнителен директор Глен Фогел обсъди решението със служителите си в рамките на видео разговор, посочвайки, че последните пет месеца са представлявали „най-голямата социална и икономическа криза в нашия живот“.

Пандемията засегна сериозно бизнеса на Booking, а туристическата индустрия остава под „значителен натиск“, допълва Фогел. „Отдавна се моля това да не се случи. Въпреки това нищо не може да смекчи влиянието, което тази криза оказва и ще продължи да оказва, както на туристическата индустрия, така и на нашия бизнес“.

Продължаващото разпространение на Covid-19 драстично намали туризма, спря повечето бизнес пътувания в полза на видео разговорите и работата от дистанция. Авиокомпаниите обявиха огромни съкращения на служители, хотели затвориха врати, а онлайн частта от индустрията също не беше пощадена.

Airbnb и TripAdvisor се разделиха също с по една четвърт от служителите си по-рано тази година, а миналата седмица Expedia Group отчете 82% спад на приходите за второто тримесечие. Главният ѝ изпълнителен директор Питър Кърн заяви, че това „вероятно е най-лошото тримесечие в модерната история на туристическата индустрия“.

Booking получи държавна помощ в Европа по-рано тази година. Когато компанията кандидатства за нея, тя получи остри критики от политици и медии. Компанията вярва, че без подкрепата е щяла да съкрати много повече служители, обяви говорителка.

„Въпреки че работихме усилено, за да запазим възможно най-много работни места, вярваме, че трябва да преструктурираме нашата организация, за да отговорим на очакванията за бъдещето на пътуванията“, допълва тя.

Booking, която оперира в над 65 държави по света, има пет основни бранда и около 26 хил. служители. Марката Booking.com обхваща по-голяма част от операциите и 17 500 служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още