IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ботев Пловдив - първият български футболен клуб с NFT сертификати за автентичност

Предметите, свързани с NFT, са клубни исторически трофеи

18:36 | 16.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Футболен клуб Ботев Пловдив, в съдружие със Стредиум, пусна в продажба дигитални сертификати за автентичност, известни като NFT (non-fungible tokens), които са свързани с реални предмети. Инициативата е в сътрудничество с компанията Streduim с централи в Лондон и Испания, специализирана в създаването и продажбите на колекционерски предмети и сувенири с използването на NFT блокчейн технология, съобщават от пловдивския клуб. 

Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на ПФК Ботев Даниел Серехидо и от Спортс Иновейшън Алайънс (SIA), оглавявана от ръководителя по нововъведения на Реал Сосиедад Хуан Ираола.

"С това споразумение ръководството на Ботев продължава да работи за модернизацията на клуба, не само на футболното поле, но и в създаването на нови, иновативни източници на приходи за клуба", се казва в съобщението.

Предметите, свързани с дигиталните сертификати (NFT), са клубни исторически трофеи, които могат да бъдат закупени през платформата OpenSea, най-големия NFT пазар.

Трофеите са:

• Българска Шампионатна Купа 1929 г.

• Супер Купа България 2017 г.

• Купа България 2017 г.

Дигиталните сертификати могат да бъдат закупени през линка https://opensea.io/collection/botev-plovdiv

NFT позволяват на създателите да установят собственост върху дигитални активи, използвайки технологията на блокчейн. По-рано тази година те направиха фурор в света на изкуството, като през първото тримесечие общите продажби на NFT достигнаха впечатляващите 2 млрд. долара. През последно време обаче еуфорията около дигиталните сертификати отслабва. 

По-рано тази година Левски-София също обяви, че ще пусне членски карти тип NFT за феновете си. Освен стойност като колекционерска пластика клубните карти може да донесат и добавена стойност – например VIP ложа или среща с футболистите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още