IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Братята зад модна къща Chanel са получили дивиденти за 5 млрд. долара за 2021 г.

Световното търсене на брандирани продукти Chanel се увеличи през последните две години заедно с цените им

16:38 | 10.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Семейството зад модната къща Chanel е прибрало непредвидена печалба от 5 млрд. долара миналата година, след като нарасналото световно търсене на луксозните ѝ продукти са увеличили печалбата на едно от най-заможните семейства в света до нови висоти, пише Bloomberg.

Семейство Вертхаймер е получило два дивидента от по 2,5 млрд. долара през 2021 г. чрез базираната на Каймановите острови холдингова компания зад Chanel, показват документи, подадени в Обединеното кралство. Това е най-голямото годишно плащане от компанията създател на емблематичния парфюм No. 5 и малката черна рокля, откакто започва да публикува финансовите си резултати.

Нетното богатство на Вертхаймер, които притежават базираната в Лондон Chanel, се е увеличило с 37% тази година до 90 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg, след като ценовите увеличения са помогнали на компанията за луксозни стоки през 2021 г. да задмине нивата на печалба от преди пандемията. Братята – 73-годишният Ален и 71-годишният Жерар, имат равни дялове в компанията.

Представител на Chanel се е позовал на резултатите на компанията за 2021 г. и е отказал допълнителен коментар.

Световното търсене на брандирани продукти Chanel се увеличи през последните две години заедно с цените им. Класическата малка чанта на бранда се продава за 8200 долара в САЩ през декември, което е с 60% спрямо ноември 2019 г., а потребителите в магазина в Париж са ограничени до покупка на една чанта на посещение, като трябва да се изчака два месец преди следваща покупка. Потребителите в Сеул се редят на опашка пред бутик на Chanel от рано сутринта, за да успеят да се доберат до чанта за 9500 долара.

За Вертхаймер последно обявените плащания представляват над половината от приблизително 8 млрд. долара, разпределени от Chanel като общ дивидент от началото на 2016 г., сочат данни, събрани от Bloomberg.

Неочакваната печалба е помогнала на братята да диверсифицират богатството си отвърд луксозните стоки.

Семейният им офис – Mousse Partners, се управлява от над две десетилетия от Чарлз Хейлброн, полубрат на Ален и Жерар. Базираната в Ню Йорк фирма инвестира в частен капитал, недвижими имоти и кредити. От 2020 г. насам тя е купила дялове в компании на ранни етапи, включително комуникационната платформа MessageBird, кетъринг компанията Butler Hospitality и фитнес компанията Tonal.

Последният дивидент подчертава и как някои от най-богатите хора в света защитават богатството си. Каймановите острови не налагат данъци върху дивидентите за местни бизнеси, а Обединеното кралство обикновено не облага дивиденти, платени от британска компания на друга извън страната.

Chanel е платила около 1,4 млрд. долара данък печалба през 2021 г., което е двойно повече от сумата през предишните 12 месеца.

Доставчикът на луксозни стоки, който притежава още бранда за бански Eres и за бижута Goossens, има големи планове за разширяване.

Компанията иска да инвестира 1 млрд. долара тази година и планира да наеме над 3500 служители в подразделенията си за търговия на дребно, производство и творчество, заяви главният финансов директор Филип Блондо в интервю миналия месец.

Фамилия Вертхаймер основава Les Parfums Chanel през 1924 г., за да произвежда и разпространява аромат на модната дизайнерка Коко Шанел No. 5. Ален и Жерар притежават империята Chanel след смъртта на баща им Жак през 1996 г., но предпочитат да стоят извън светлината на прожекторите.

Семейството ни е много дискретно“, прошепва Жерар Вертхаймер пред репортер преди модно шоу в Париж през 2001 г. „Никога не говорим“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още